Egipt: Islamiştii se organizează în grupuri teroriste urbane pentru a continua lupta
"Războiul împotriva terorismului" este prioritatea absolută a autorităţilor egiptene interimare: termenul "terorism" este cel mai repetat de susţinătorii puciului, din 3 iulie, atunci când se referă la Fraţii Musulmani şi la partizanii preşedintelui islamist demis, Mohamed Morsi, notează luni ziarul ABC.
"Violenţa nu va învinge statul şi nici pe egiptenii care nu vor rămâne niciodată tăcuţi în faţa distrugerii ţării", a declarat generalul Abdel Fattah al-Sissi, în prima sa apariţie publică de la evacuarea sângeroasă a taberelor islamiştilor.
Şeful forţelor armate şi adevăratul om forte al ţării le-a cerut susţinătorilor fostului preşedinte islamist să reflecteze şi să nu îşi închipuie că "violenţa va îngenunchea statul şi pe egipteni". Fără să uite totuşi să spună că "poporul are voinţa liberă de a-i alege pe cei pe care îi doreşte" şi că armata şi poliţia vor respecta alegerea populară a viitoarelor autorităţi - într-o încercare de a reduce la tăcere vocile care îl acuză că încearcă să preia puterea absolută.
Islamiştii şi-au menţinut apelul faţă de "o săptămână a furiei" - ca răspuns la cei peste 800 de morţi rezultaţi din ciocnirile cu forţele de ordine din ultimele zile - însă pare să dea semne că nu pot face faţă maşinăriei militare, iar în ajun au fost nevoiţi să anuleze mai multe marşuri prin Cairo, din 'motive de securitate', cum a anunţat Yasmin Adel, purtătoarea de cuvânt a alianţei conduse de Fraţii Musulmani împotriva loviturii de stat militare.
Blindatele armatei blochează principalele artere ale capitalei, iar manifestanţilor care ies din moschei le este practic imposibil să se unească pentru a forma un grup mai important. O altă problemă pentru Frăţie este că, aşa cum a informat Ministerul pentru probleme religioase, de-acum încolo moscheile vor fi deschise doar pentru orele de rugăciune, în scopul de a evita să fie folosite ca loc de adunare pentru manifestanţi.
Experţi în securitate, consultaţi de ABC, consideră că "în Egipt nu există grupuri armate active, însă din cauza cantităţii mari de arme şi a situaţiei instabile încep să germineze grupări de terorism urban". Un exemplu este atacul din cartierul Gizeh cu lansatoare de grenade şi arme de asalt asupra unui comisariat de poliţie şi asasinarea a şase agenţi. Este vorba de cel mai grav atac de până acum.
Autorităţile insistă în incriminarea Frăţiei şi studiază trecerea sa în ilegalitate, deşi experţii sunt de părere nu este vorba de 'un grup terorist ca atare, deşi are influenţă directă asupra persoanelor şi organizaţiilor care pot recurge la folosirea armelor'. Armata are încredere în dispozitivul de securitate pe care l-a creat pentru a lupta împotriva Fraţilor Musulmani în anii 50, când a început războiul civil care în prezent cunoaşte un nou episod.
Datorită acestui dispozitiv, în secolul XXI au încetat să mai fie operaţionale grupuri teroriste, precum Jihadul Islamic, care a fost condus de actualul lider al Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, sau Gama'a al-Islamiyya (Grup Islamic), care a avut legătură cu atacul de la World Trade Center, din 1993.
În prezent, problemele cele mai grave pentru securitatea ţării se înregistrează în Peninsula Sinai, cu atacuri aproape zilnice împotriva forţelor de ordine şi pe care autorităţile le corelează cu grupuri aflate sub influenţa Fraţilor Musulmani, care îşi arată prin aceste acţiuni furia pentru înlăturarea lui Morsi.