Egipt: Martiriul nu se opreşte, 80 de morţi şi o mie de arestări. UPDATE: Mohamed Al-Zawahiri, fratele liderului reţelei teroriste Al-Qaeda a fost arestat

Egipt, Cairo, August 16, 2013.
Egipt, Cairo, August 16, 2013. (MOHAMMED ABDEL MONEIM / AFP / Getty Images)

UPDATE: Mohamed Al-Zawahiri, fratele liderului reţelei teroriste Al-Qaeda Ayman Al-Zawahiri, a fost arestat sâmbătă în Egipt pentru sprijinul faţă de preşedintele islamist demis Mohamed Morsi, au declarat surse ale serviciilor de securitate egiptene pentru AFP.

În ciuda interdicţiei de circulaţie, aplicată de la ora 19 de ieri, nu a fost o noapte liniştită în Egipt, unde vineri după masacrele din Rabaa şi Nahda, suporterii demisului preşedinte Mohamed Morsi sunt din nou în stradă pentru „o zi de furie". Furie care a alimentat într-adevăr o luptă înverşunată, după cum arată imaginile transmise de televiziunea pan-arabă. Moscheea din Rabaa a fost practic distrusă de foc, un act „de neiertat” pentru musulmani, relatează sâmbătă Rai Giornale Radio.

Sunt semnalate tensiuni şi în Cairo, unde poliţia încă asediază un grup de protestatari, circa o mie de persoane care s-au baricadat în moscheea Al Fateh transformată într-o morgă improvizată, iar o clădire continuă să ardă într-una din pieţele simbol al protestelor împotriva armatei.

Forţele de ordine, autorizate de către guvernul Beblawi, s-au întors să tragă asupra demonstranţilor, cu tancuri, vehicule blindate şi, de asemenea, cu elicoptere, iar noile victime sunt peste o sută de oameni, nu numai în capitală, dar în multe alte oraşe, cum ar fi Alexandria. Aproape şaptezeci de poliţişti au fost ucişi în timpul confruntărilor. Ieri au fost arestaţi peste 1.004 de presupuşi susţinători ai Frăţiei Musulmane, a anunţat Ministerul de Interne egiptean. Dintre aceştia, 558 arestări au fost făcute în Cairo.

În timp ce organizaţia anti-Morsi a anunţat o săptămână de proteste, astăzi, Frăţia Musulmană a programat să iasă din nou în stradă. Ghidul lor, El Badie, i-a îndemnat pe militanţi să "reziste până la victorie", adică până la demisia guvernului interimar. Între timp, a fost convocată o conferinţă de presă în această după-amiază de către preşedintele Al Mansour.

Mohamed Badie, ghidul suprem al Frăţiei, a ştiut că minte atunci când a cerut o "zi de furie paşnică". Contradicţia dintre termenii furie şi pace ar fi evidentă chiar şi în condiţii mai normale. Dar Egiptul este la un pas de război civil: ziua de ieri a fost plină cu sute de morţi. Aceasta nu este o stare normală care să asigure demonstraţii paşnice, aşa cum a făcut Badie. Oricum, în stradă nu au ieşit milioanele de persoane la care el se aştepta.

Dar, câteva zeci de mii de oameni foarte hotărâţi sunt suficienţi pentru a împinge Egiptul spre un război civil. "Morţii noştri vor accelera căderea regimului", a declarat ieri un purtător de cuvânt al fraternităţii. Cu un cinism considerabil (pe care ei îl numesc sacrificiu), ieri, islamiştii au vrut martiri şi i-au primit. În brutalitatea sa, guvernul a fost clar: "Forţele de securitate sunt autorizate să folosească armele împotriva oricărui atentat la ordinea publică". A fost exact ceea ce căutau islamiştii, mărşăluind spre Piaţa Ramses.

La nivel extern, au fost marşuri şi demonstraţii, împotriva represiunii şi în favoarea preşedintelui demis, ale forţelor armate din Iordania, Maroc, Sudan, Cisiordania şi Ierusalimul de Est. Regele saudit Abdullah şi-a exprimat sprijinul pentru guvernul egiptean "împotriva terorismului". Statele Unite ale Americii au decis să anuleze din program exerciţiile comune cu Egiptul. Dar administraţia Obama nu taie un miliard şi 300 de milioane de dolari, ajutorul militar pentru autorităţile din Cairo, atrăgând astfel critici din partea republicanilor.

Se mişcă diplomaţia europeană. Are loc o convorbire telefonică între preşedintele francez Hollande şi cancelarul german Merkel, care a cerut încetarea violenţelor şi convocarea, cât mai curând posibil, a unui summit la Bruxelles.

Justificate, între timp, temerile în creştere în comunitatea creştină pentru o posibilă răzbunare a islamiştilor: surse de securitate au raportat că protestatarii pro-Morsi au asediat şi au ars o biserică anglicană şi una catolică în Mallawi, la aproximativ 400 km sud de Cairo, în guvernoratul Al Minya - considerat un bastion al Frăţiei. Peste patruzeci de locuri de cult creştine au fost atacate de la începutul neliniştilor, o răzbunare a musulmanilor fundamentalişti după violenţele organizaţiilor guvernamentale şi de poliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe