Cuba, salut cu tunul pentru Rusia: Flota de război rusă îşi face apariţia din nou în Havana

O navă de antrenament rusă a sosit sâmbătă în portul Havana, 27 iulie 2024 (Getty Images)
Redacţia
29.07.2024

Trei nave de război ruseşti au ajuns sâmbătă în apele cubaneze, marcând a doua vizită maritimă a Moscovei în decurs de două luni, reflectând legăturile tot mai strânse dintre Rusia şi Cuba, informează AP News.

O navă de antrenament, o fregată de patrulare şi un petrolier de realimentare vor rămâne ancorate în portul Havana până pe 30 iulie. Navele au ajuns la doar câteva săptămâni după ce o altă escadrilă de nave de război ruseşti, inclusiv un submarin puternic cu propulsie nucleară, a vizitat Havana ca parte a unor exerciţii militare planificate luna trecută.

Oficialii americani au urmărit îndeaproape aceste exerciţii militare începând din mijlocul lunii iunie, afirmând că grupul de patru nave nu reprezenta o ameninţare reală. La acel moment, experţii au descris turneul din Caraibe al navelor de război drept o demonstraţie simbolică de forţă, ca răspuns la sprijinul continuu al SUA şi al Occidentului pentru Ucraina.

Oficialii cubanezi din domeniul apărării au anunţat cea mai recentă escală la începutul acestei săptămâni, numind sosirea navelor de război ruseşti o „practică istorică” şi o dovadă de „prietenie şi colaborare”. Totuşi, scopul acestei ultime desfăşurări nu a fost detaliat de niciun guvern.

Cuba a întâmpinat sâmbătă flota rusă cu un salut cu tunul. Acostarea flotilei a stârnit entuziasm în rândul publicului cubanez, care s-a adunat pe bulevardul portului pentru a vedea mai bine navele de război. Autorităţile au anunţat că vizitatorii interesaţi vor putea urca la bordul navei ruse de antrenament, numită Smolniy, duminică şi luni.

Rusia este un aliat tradiţional al Venezuelei şi al Cubei, iar navele şi aeronavele sale de război au făcut incursiuni periodice în Caraibe şi au acostat la Havana. Deşi Cuba nu este un actor-cheie în politica externă rusă, experţii consideră că Rusia vede Cuba - cu portul său situat la mai puţin de 160 km de Florida (SUA) - ca fiind importantă din punct de vedere strategic, având în vedere influenţa sa continuă în rândul ţărilor în dezvoltare.

Cuba şi Rusia - aliaţi din perioada Războiului Rece, ambii supuşi în prezent unor sancţiuni americane severe - şi-au consolidat legăturile politice şi economice în ultimii ani, în special în contextul în care Moscova urmăreşte să obţină sprijin diplomatic pentru războiul său din Ucraina, iar Havana caută orice formă de asistenţă economică disponibilă.

Cuba s-a abţinut constant de la a vota rezoluţiile ONU privind invazia rusă împotriva Ucrainei şi a evitat să critice războiul lansat de Moscova. Rusia a vândut volume semnificative de petrol Cubei, care s-a confruntat cu întreruperi regulate de energie electrică din cauza embargoului economic impus de Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor