Putin anunţă că nu va participa la summitul G20 din Brazilia

Vladimir Putin ţinând un discurs la SPIEF, în 2023 (Getty Images)
Redacţia
19.10.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că nu va participa la viitorul summit G20 de la Rio de Janeiro din noiembrie.

Potrivit DPA International, Putin a afirmat că este conştient de agitaţia din jurul Rusiei şi de mandatul de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) pe numele său.

„Am o relaţie bună şi prietenoasă cu preşedintele [brazilian] Lula [da Silva]. Ar trebui să merg eu însumi acolo pentru a perturba lucrările acestui forum?”, a declarat Putin. în cadrul unei conferinţe de presă.

Putin a declarat că Rusia va găsi un reprezentant adecvat pentru a participa la reuniunea blocului economic din Brazilia. În anii anteriori, ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a reprezentat pe Putin la forum.

Pentru Rusia, summitul BRICS cu Brazilia, India, China, Africa de Sud, Arabia Saudită, Iran, Etiopia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite din oraşul rus Kazan de săptămâna viitoare este punctul culminant al anului în materie de politică externă, mai degrabă decât summitul G20.

Declaraţiile lui Vladimir Putin vin în contextul în care Curtea Penală Internaţională a emis, în 2023, un mandat de arestare pe numele acestuia, pentru crime de război în Ucraina, în special pentru răpirea de copii ucraineni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor