Şeful NATO acuză Rusia de încălcarea spaţiului aerian românesc

Mark Rutte (Emmanuel Dunand / AFP via Getty Images)
Redacţia
19.10.2024

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a acuzat vineri Rusia că a încălcat spaţiul aerian al României, după o reuniune a miniştrilor Apărării din Alianţă la Bruxelles, relatează DPA International.

Rutte şi-a exprimat deplina solidaritate pentru România şi a felicitat Forţele Aeriene Române şi comandantul militar suprem al NATO pentru „răspunsul lor rapid şi eficient” la incidentul de joi.

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a-şi evalua noile planuri de apărare stabilite în urma invaziei ruse la scară largă din Ucraina.

Apărarea aeriană şi antirachetă rămâne o prioritate pentru NATO, a declarat Rutte, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei „a dus la multiple încălcări ale spaţiului aerian al NATO”, la fel ca în România.

NATO „va continua să sporească supravegherea, schimbul de informaţii şi coordonarea răspunsurilor individuale şi colective”, a spus Rutte.

Context

Potrivit rapoartelor, două avioane de luptă spaniole F-18 din cadrul supravegherii aeriene NATO fuseseră deja alertate pentru a verifica situaţia înainte ca racheta să treacă graniţa. De asemenea, Forţele Aeriene Române au trimis două avioane F-16. Cu toate acestea, potrivit rapoartelor, piloţii nu au fost nevoiţi să intervină.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat incidentul prin intermediul unui comunicat de presă, publicat sâmbătă.

În documentul menţionat se precizează că sâmbătă, 19 octombrie, în jurul orei 2.30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea.

"Ca urmare a faptului că ţinta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională.

Astfel, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea".

MApN mai precizează că semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4.00, în zona Gura Portiţei, oră la care Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din zona de nord-est a judeţului Constanţa.

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către localitatea Cogealac, jud. Constanţa, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul naţional fiind de 19 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluţie.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 4.30.

Oamenii din regiune au fost nevoiţi să se adăpostească în pivniţe sau adăposturi din cauza alertei aeriene. Obiectul zburător a pătruns aproximativ 14 kilometri în spaţiul aerian al României.

Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 5.10, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor