SUA oferă o recompensă de 10 milioane USD pentru informaţii privind organizaţia media rusă acuzată de interferenţe electorale

Un loc de vot anticipat înainte de alegerile primare republicane, 17 februarie 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Redacţia
19.10.2024

Statele Unite oferă o recompensă de până la 10 milioane USD pentru informaţii care ajută la prevenirea sau perturbarea interferenţei electorale străine legate de organizaţia media Rybar, sponsorizată de statul rus, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, potrivit The Kyiv Independent.

Rybar şi angajaţii săi sunt acuzaţi de utilizarea reţelelor sociale pentru a se amesteca în viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA.

Recompensa stabilită vine în contextul în care SUA continuă să ia măsuri drastice împotriva presupusului amestec al Rusiei în alegeri.

La 4 septembrie, în plină perioadă de campanie electorală prezidenţială, SUA a anunţat sancţiuni împotriva unor propagandişti ruşi de profil precum Margarita Simonyan şi a confiscat 32 de domenii de internet legate de campaniile de propagandă ale Kremlinului.

Rybar LLC, fondată de fostul lider al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, acum decedat, este o organizaţie media rusă finanţată de stat, care este contractată de producătorul rus de armament de stat Rostec, potrivit programului Rewards for Justice al Departamentului de Stat.

Angajaţii lui Rybar gestionează mai multe canale social-media sinonime cu mişcările conservatoare din Statele Unite, inclusiv canalele social-media HOLDTHELINE şi STANDWTHTEXAS.

Înainte de alegerile prezidenţiale din 2024, Ryabr a creat canalul „TEXASvsUSA” pe platforma de socializare X, menit să „exploateze problema imigranţilor fără documente care trec graniţa Texasului”, a declarat Departamentul de Stat.

Prin utilizarea celui mai recent canal social media, Departamentul de Stat susţine că Rybar urmăreşte „să semene discordie, să promoveze diviziunea socială, să alimenteze discordia partizană şi rasială şi să încurajeze ura şi violenţa în Statele Unite”.

Rybar şi angajaţii săi sunt incluşi pe o listă de 8 persoane sau entităţi pe care Departamentul de Stat le enumeră ca având recompense asociate cu capturarea lor.

Rusia a fost acuzată că a folosit dezinformarea din reţelele sociale, ferme de boţi şi alte mijloace pentru a-l sprijini pe Donald Trump împotriva adversarilor săi democraţi - Hillary Clinton şi Joe Biden - în timpul alegerilor din 2016 şi 2020.

Trump candidează pentru a treia oară la preşedinţie şi se va confrunta cu vicepreşedintele Kamala Harris în noiembrie. Oficialii serviciilor de informaţii americane au declarat că „nu au observat o schimbare în preferinţele Rusiei pentru cursa prezidenţială faţă de alegerile anterioare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor