China confirmă participarea la exerciţiile navale ale Statelor Unite

Portavion american.
Portavion american. (youtube)

Beijingul a confirmat, luni, că va participa pentru prima oară în istorie la un exerciţiu naval pe scară largă găzduit de Statele Unite, mobilizând patru nave, inclusiv un distrugător şi o fregată, în pofida neîncrederii militare profunde dintre cele două ţări, a notat Reuters.

Confirmarea Chinei cu privire la participarea în manevrele navale vine într-un moment de tensiuni amplificate în regiunile conflictuale din Marea Chinei de Sud şi de Est, provocând o serie de îngrijorări la Washington.

Exerciţiile Rim of the Pacific, cunoscute ca RIMPAC, sunt considerare cele mai mari exerciţii maritime internaţionale, reunind 22 naţiuni şi peste 40 de nave şi submarine în timpul ultimelor exerciţii ce au avut loc în 2012, în Hawaii.

Nu toţi participanţii sunt trataţi ca aliaţi ai Statelor Unite. Printre participanţii anilor trecuţi au fost incluse Rusia şi India.

Însă China nu a participat niciodată la eveniment, chiar dacă a trimis observator la RIMPAC în 1998, spune Pentagonul. Oficialii Statelor Unite au anunţat în martie că Beijingul a acceptat invitaţia.

Ziarul oficial al Armatei Populare de Eliberare, citând un purtător de cuvânt al marinei chineze, a relatat că va fi pentru prima oară când navele chineze vor participa la exerciţiile comune organizate de forţele navale ale Statelor Unite.

În afară de cele două nave de război, din delegaţia chineză vor mai face parte o navă de transport şi o navă cu facilităţi medicale.

Manevrele militare cuprind exerciţii de tragere, acţiuni de securitate maritimă, exerciţii maritime ale navelor de război şi schimburi de medicină militară, ajutor umanitar cât şi operaţiuni de prevenire a dezastrului şi scufundări.

Statele Unite şi China vor beneficia de un forum medicinal, în cadrul căruia se vor vizita toate celelalte nave.

Exerciţiile vor avea loc la mijlocul lunii iunie în apele de lângă insula americană Guam din Pacific. Singapore şi Brunei vor trimite de asemenea vapoare.

Apropierea militară americană de China este îngrijorătoare pentru mulţi oficiali americani, mai ales după ce Washingtonul a promis să intervină militar în cazul în care Beijing-ul agresează Filipinele şi Japonia, care au încheiat la începutul acestui an un tratat militar solid cu Statele Unite.

Săptămâna trecută, Pentagonul a criticat Beijing-ul pentru dezvoltarea rapidă a capabilităţilor militare, precizând că investiţiile reale în armată sunt mult mai mari decât cifrele oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe