"UE nu este pregătită să integreze Ucraina", declară ministrul de externe al Franţei
alte articole
"Uniunea Europeană nu este pregătită să integreze Ucraina", a reiterat sâmbătă şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, la întoarcerea de la ceremonia de investire a preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, al cărui discurs la investirea în funcţie a fost centrat pe determinarea Kievului de a adera la UE.
La o zi după ce Petro Poroşenko a declarat că Ucraina NU va face niciun compromis cu Rusia în ceea ce priveşte Crimeea, "care a fost, este şi va fi teritoriu ucrainean", Fabius şi-a exprimat convingerea că Europa nu este pregătită pentru Ucraina, care ar trebui să menţină relaţiile bune cu vecinii săi ruşi, informează presa franceză.
Poroşenko a susţinut "un discurs foarte pro-UE, poate mai mult decât sunt pregătite să accepte statele UE", a declarat Fabius pentru I-tele.
"Cu toate că Poroşenko afirma că (Acordul de Asociere cu UE - n.r.) este prima etapă a unei Ucraine membre UE, din discuţiile cu partenerii mei reiese că nu există o majoritate pentru asta, este clar", a insistat Fabius, care şi-a exprimat convingerea că Ucraina ar trebui să aibă relaţii bune atât cu UE, cât şi cu Rusia", a adăugat Fabius.
Fabius a mai apreciat că ultimele evenimente - respectiv întâlnirea de vineri a lui Putin cu Poroşenko, la festivităţile din Normandia precum şi investirea preşedintelui ucrainean sâmbătă - reprezintă "posibilul început al unei detensionări" a crizei şi a dat asigurări că discuţiile în vederea unui armistiţiu între autorităţile ucrainene şi separatişti proruşi "ar trebui să înceapă în orele imediat următoare".
Franţa nu e pregătită pentru Ucraina, dar este pregătită pentru marinarii ruşi
Peste 400 de marinari ruşi sunt aşteptaţi pe 22 iunie în portul francez Saint-Năzare pentru a fi instruiţi în operarea celor două nave de război pe care Franţa le va livra Rusiei, în pofida tensiunilor generate de agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei, titra pe 4 iunie Wall Street Journal.
Franţa a semnat cu Rusia, în 2011, un contract în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru construirea şi livrarea a doua nave militare de tip Mistral, destinate marinei ruse. Prima navă, Valdivostock, construită pe şantierul STX, de la Saint-Nazaire, urmează să fie livrată Rusiei la finele lui 2014 în timp ce cea de a doua, Sevastopol, va fi livrată în 2015.
În contextul crizei din Ucraina, livrarea celor două nave a stat sub semnul întrebării, surse diplomatice de la Paris precizând că Franţa nu va renunţa la contractul cu Federaţia Rusă:
“Navele Mistral nu vor face parte dintr-un al treilea val de sancţiuni. Vor fi livrate. Contractul a fost achitat şi vor exista penalităţi financiare dacă nu vor fi livrate, iar Franţa va fi cea penalizată. Este uşor să spui că Franţa trebuie să renunţe la vânzarea navelor. Noi ne-am îndeplinit rolul nostru”, au declarat sursele, citate de Reuters.
Mai mult, în ciuda apelurilor SUA care au făcut presiuni pentru ca Parisul să renunţe la acest contract, Franţa se pregăteşte să antreneze câteva sute de soldaţi ruşi ce vor opera cele două nave de război Mistral, aceştia urmând să ajungă în două săptămâni la Saint-Năzare.
Mai merită menţionat ca festivităţile din Franţa au constituit un bun prilej nu doar pentru întrevederi Putin-Poroşenko ci şi pentru o întrevedere privată între Putin şi Francois Hollande.