Veste proastă pentru Facebook şi Google. UE impune noi restricţii privind datele personale

Companiile online care au sediul în afara Uniunii Europene trebuie să se implementeze reglementărilor europene în domeniul protecţiei datelor personale, a stabilit vineri Uniunea Europeană. Primele vizate de această decizie sunt giganţii Google şi Facebook.
Andrei Pricopie
06.06.2014

alte articole

Motorul de căutare Google pe ecranul unui computer. (Jose Luis ROCA/Stringer/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
06.06.2014

Companiile online care au sediul în afara Uniunii Europene trebuie să se implementeze reglementărilor europene în domeniul protecţiei datelor personale, a stabilit vineri Uniunea Europeană. Primele vizate de această decizie sunt giganţii Google şi Facebook, scrie Reuters.

Potrivit publicaţiei citate, obligarea unor companii mari precum Google şi Facebook să se conformeze legislaţiei comunitare este primul pas către o serie de reforme ample care vizează înăsprirea măsurilor referitoare la respectarea drepturilor la viaţă privată.

"Toate companiile care operează pe teritoriul european trebuie să aplice reglementările comunitare", a subliniat comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding.

Poziţia adoptată de reprezentanţii statelor europene în această chestiune este susţinută şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Atât Comisia Europeană, cât şi Germania, şi-au exprimat în termeni duri nemulţumirea faţă de modul în care autorităţile americane accesează date private.

Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), despre care se crede că este spion chinez sau rus, este principala sursă a unui imens scandal de spionaj care a zguduit Europa şi nu numai, şi afectează imaginea Statelor Unite de mai bine de un an de când au fost făcut primele dezvăluiri.

Pentru a turna gaz peste foc, Vodafone a dezvăluit vineri existenţa unor conexiuni secrete care permit agenţiilor guvernamentale să asculte toate conversaţiile din reţele sale, precizând că sunt folosite masiv în multe dintre cele 29 de ţări din Europa în care operează, a notat The Guardian. Compania a rupt tăcerea cu privire la programele de supraveghere guvernamentale pentru a lupta împotriva folosirii serviciilor de comunicaţii de către agenţiile de spionaj.

Făcând referire la dezvăluirile Vodafone, Reding a precizat: "Toate aceste lucruri evidenţiază cât de important este să existe un sistem clar de protejare a datelor personale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor