Generalul Yue Fei, un simbol al loialităţii în istoria Chinei

Yue Fei (1103-1142 d.Hr.) este unul dintre cei mai cunoscuţi generali din China. Născut la sfârşitul dinastiei Song de nord, Yue Fei a fost cunoscut nu doar pentru succesele sale militare, dar şi pentru standardele etice înalte, el reprezentând un simbol al loialităţii în istoria Chinei.
Generalul Yue Fei – un simbol durabil al loialităţii (Yeuan Fang)
Epoch Times România
06.06.2014

Yue Fei (1103-1142 d.Hr.) este unul dintre cei mai cunoscuţi generali din China. Născut la sfârşitul dinastiei Song de nord, Yue Fei a fost cunoscut nu doar pentru succesele sale militare, dar şi pentru standardele etice înalte, el reprezentând un simbol al loialităţii în istoria Chinei.

Copilăria lui Yue Fei a fost departe de una perfectă. El nu-şi putea permite să meargă la şcoală din cauza sărăciei. Cu toate acestea, dorinţa sa de a învăţa, l-a impresionat pe un bătrân practicant al artelor marţiale, care mai târziu l-a luat ca student, pe gratis. Yue Fei nu şi-a dezamăgit învăţătorul. Dând dovadă de sârguinţă şi recunoştinţă enorme, el s-a dovedit a fi elevul său preferat, atât în literatură cât şi în artele marţiale. Odată cu trecerea anilor, Yue Fei a primit de la învăţătorul său un cadou numit “arma divină”, în semn de recunoaştere a aptitudinilor sale deosebite în mânuirea arcului. Când i-a decedat învăţătorul, Yue Fei a intrat în doliu profund. El a păstrat arbaleta “arma divină” de-a lungul întregii sale vieţi.

Yue Fei şi-a început cariera militară în 1125 d.Hr., când China a fost invadată de la nord de Jurchens. Curtea imperială avea nevoie disperată de războinici capabili. Totuşi, Yue Fei se confrunta cu o dilemă: pe de o parte îşi dorea să lupte cu invadatorii, apărându-şi ţara; pe de altă parte, îşi dorea să se întoarcă ca să-şi îngrijească mama bătrână. Sfâşiat între loialitate şi pietate filială, el nu ştia cum să procedeze. Ca să-l încurajeze, mama să l-a rugat să-şi scoată haina şi să-şi tatueze pe spate patru caractere chinezeşti: jing zhong bao guo – “să-mi servesc ţara cu loialitate”. Acum, fiind în măsură să îndeplinească atât dorinţa mamei sale, cât şi datoria faţă de ţară, Yue Fei a plecat imediat la luptă. Yue Fei a revenit în oraşul său natal, în căutarea mamei sale, imediat ce oştirea în care a servit a fost desfiinţată. El îşi întâmpina mama în fiecare zi, pregătind pentru ea medicamente din plante medicinale.

În 1127, oştirea Jurchens a atacat capitala dinastiei Song de nord, oraşul Kaifeng, luându-i ostatici pe împărat, tatăl acestuia şi sute de oficiali de la palat. Fratele mai mic al împăratului a scăpat, traversând râului Yangtze, stabilindu-se în guvernul dinastiei Song de sud. În acelaşi an, Yue Fei s-a alăturat forţelor dinastiei Song de sud, devenind ofiţer militar. Din 1128 până în 1133 d.Hr. forţele dinastiei Song de sud au suferit multe înfrângeri în luptele împotriva Jurchens, însă Yue Fei a fost de neînvins, devenind un simbol naţional de speranţă în perioadele dificile.

Asumându-şi conducerea unei oştiri mari, Yue Fei era strict cu soldaţii săi, interzicându-le să profite de poporul de rând din oraşele prin care treceau. Oştirea lui era cunoscută ca oştirea lui Yue, care: “Fără jafuri chiar dacă mor de foame; Fără hoţii chiar dacă mor de frig”. Pe lângă disciplina strictă, Yue Fei mai era renumit şi pentru faptul că-şi proteja şi îngrijea soldaţii. În luptă, a dat dovadă de mult curaj, aflându-se aproape mereu în frunte. Pe câmpul de luptă, când soldaţii se îmbolnăveau, el le dădea personal medicamente. Dacă mureau în luptă, el le ajuta familiile. Când a fost recompensat de către curtea imperială, el şi-a împărţit câştigul cu soldaţii săi.

Yue Fei era cunoscut nu doar pentru protecţia soldaţilor, ci şi a civililor. La câţiva ani după înfiinţarea noii dinastii Song de sud, Yue Fei a fost trimis să suprime o revoltă. El a reuşit, însă după constrângerea rebelilor, împăratul dinastiei Song de sud i-a ordonat să-i execute pe toţi locuitorii oraşului. Yue Fei a ezitat, pledând în mod repetat, ca viaţa oamenilor obişnuiţi să fie cruţată. În cele din urmă, el l-a convins pe împărat să-i execute doar pe cei care au instigat la revoltă. Oamenii din oraş îi erau foarte recunoscători lui Yue Fei pentru că le-a salvat viaţa.

În 1133, împăratul i-a prezentat un înscris pe care scria: “Loialitatea măreaţă a lui Yue Fei”, sărbătorind devotamentul său pentru bunăstarea poporului şi a tronului.

Din 1134 până în 1140 d.Hr. Yue Fei a lansat ofensiva, recuperând multe teritorii ocupate în partea de sud a râului Yangtze. Oştirea lui Yue a devenit forţa majoră a guvernului Song de sud, fiind renumită şi pentru curaj. La un moment dat, aproximativ 300 de soldaţi din oştirea lui Yue, conduşi de un ofiţer, s-au întâlnit cu 6.000 de soldaţi din trupele de elită ale lui Juchen, şi 1.000 din cavalerie, şi fără să intre în panică s-au luptat cu înverşunare până la ultima picătură de sânge. Nici unul dintre ei nu a supravieţuit în acea bătălie, însă oştirea lui Juchen a pierdut aproximativ 1.000 de soldaţi. După incinerarea corpului ofiţerului găsit pe câmpul de luptă, au fost colectate două cutii cu capete de săgeţi din trupul său.

La scurt timp după această luptă, 800 de soldaţi conduşi de fiul de 22 de ani al lui Yue Fei, a învins peste 100,000 de soldaţi din oştirea Jurchens, forţându-i să fugă. În momentul în care a sosit ajutorul, soldaţii supravieţuitori ai oştirii lui Yue au fost găsiţi scăldându-se în sânge, începând de la căştile de protecţie, armuri, suliţe, până la caii lor. Oftând adânc, comandantul oştirii Jurchens a spus: “Este mai uşor să muţi un munte, decât să baţi oştirea lui Yue!”.

Dar încercarea lui Yue Fei de a recuceri tot teritoriul pierdut, cât şi realizările sale, a dus la apariţia geloziei între mulţi oficiali aflaţi aproape de împărat. Conduşi de ministrul Qin Hui, care pleda pentru semnarea unui acord de pace cu statul Jurchens, aceştia l-au făcut pe împărat să creadă că departe de capitală, Yue Fei ar putea deveni prea puternic şi periculos.

În 1141, imediat după ce a învins oştirea Jurchens lângă Kaifeng, pregătindu-se să recucerească vechea capitală, Yue Fei a fost forţat să se întoarcă la palat, lăsând zonele căştigate de el neapărate în faţa oştirilor inamice. Se spune că Yue Fei a făcut o remarcă: “Efortul de zece ani distrus într-o clipă”.

Din păcate, problemele lui Yue Fei nu s-au terminat după întoarcerea lui la palat. El a fost complet lipsit de putere, iar un an mai târziu, condamnat la moarte sub acuzaţii false, de către un magistrat condus de Qin Hui.

Yue Fei avea 39 de ani când a murit. Odată faimos, el a spus: “O ţară se va bucura de pace, atunci când funcţionarii publici nu vor fi ademeniţi de bani, iar ofiţerii militari nu se vor teme să-şi sacrifice viaţa, luptând pentru ţară”. Din păcate, împăratul dinastiei Song de sud nu a reuşit să înţeleagă acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor