Papa Francisc a concediat comisia de supraveghere financiară a Vaticanului

Piaţa Vaticanului din Roma
Piaţa Vaticanului din Roma (Epoch Times România)

Liderul de la Vatican a concediat comisia financiară responsabilă cu supravegherea finanţelor, grup ce era format din cinci italieni.

Banca Vaticanului a fost ţinta a numeroase scandaluri financiare de-a lungul timpului. Cel mai cunoscut fiind cel al cazului Băncii Abrosiano, a cărei mare acţionară era Banca Vaticanului. Banca Ambrosiano a fost acuzată de legături cu loja masonică Propaganda Due (P2) şi de transmitere ilicită a unor fonduri SUA pentru sindicatul Solidarnosc şi trupele Contras. Scandalul a primit foarte puţină expunere în presa italiană sau americană, şi chiar în sânul mass media alternativă.

Francis a numit patru noi membri, din Elveţia, Singapore, Statele Unite şi Italia, pentru a-i înlocui pe membrii concediaţi ai Autorităţii de Informaţii Financiare, conform biroului de presă al Vaticanului.

Printre noii membri se află avocatul elveţian René Bruelhart, care a condus până acum corpul regulator european numit Egmont Group. Scopul declarat al Egmont Group este să prevină ascunderea tranzacţiilor financiare trans-frontaliere de ochii suspicioşi ai guvernelor. ”Unităţile de informaţii financiare” ale Egmont sunt centre naţionale de colectare a informaţiilor legate de activităţile financiare "neobişnuite şi suspecte".

Juan C. Zarate, un alt membru numit de Francisc, este un lector la Harvard Law School şi un consilier senior al universităţii Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSSI). Din 2005 până în 2009, Zarate a fost Consilierul adjunct al Securităţii Naţionale şi era responsabil cu strategiile utilizate în combaterea terorismului.

Printre veteranii CSSI se află Henry Kissinger şi Zbigniew Brzezinski, cofondator al Comisiei Trilaterale.