Beijing-ul paranoic: chibriturile şi brichetele restricţionate într-o nouă campanie "anti-terorism"

Provincia Liaoning din nord-estul Chinei a lansat, la 1 iunie, "o operaţiune specială antiterorism" de un an, înăsprind controlul vânzărilor şi cumpărărilor de ingrediente utilizate în explozibili. Dar, printre elementele restricţionate sunt cele necesare zilnic, cum ar fi chibriturile şi brichetele.
Chinezii vor trebui să îşi dea numele dacă vor cumpăra mărfuri care pot fi folosite pentru producerea de explozibili - inclusiv chibrituri, brichete, artificii şi gaz (Secretchina.com)
Lu Chen
07.06.2014

Provincia Liaoning din nord-estul Chinei a lansat, la 1 iunie, "o operaţiune specială antiterorism" de un an, înăsprind controlul vânzărilor şi cumpărărilor de ingrediente utilizate în explozibili. Dar, printre elementele restricţionate sunt cele necesare zilnic, cum ar fi chibriturile şi brichetele.

Oficialii de securitate publică din Liaoning au anunţat că poliţia va controla foarte strict achiziţionarea de chibrituri, brichete, gaz, focuri de artificii, şi alte produse explozive, şi că oricine cumpără astfel de produse trebuie să se înregistreze cu numele real.

După un val de plângeri cu privire la necesitatea de a te înregistra pentru a cumpăra chibrituri sau o brichetă, poliţia a părut să se retragă, spunând că nu va fi nevoie de un document de identitate pentru aceste produse, că vor fi puse în aplicare alte "restricţii", dar nu au fost date detalii.

Pe internet, mulţi chinezi s-au arătat foarte nemulţumiţi de această perspectivă. "Nu va dura prea mult timp până când poliţia te va suspecta că eşti terorist după ce îţi aprinzi o ţigară. [Autorităţile sunt] extrem de nervoase", a scris utilizatorul @Beidaijin, pe Sina Weibo.

Reguli similare au fost implementate şi în alte părţi ale Chinei: cum ar fi necesitatea de a folosi un document de identitate atunci când cumperi benzină sau cuţite de bucătărie. Restricţiile privind vânzarea de cuţite de bucătărie au fost implementate în 2010 în timpul Shanghai World Expo şi a altor evenimente majore. N-au mai fost date jos de atunci.

Cea mai recentă campanie antiterorism a fost declanşată de atacul cu maşina-capcană din 22 mai, în Urumqi, capitala regiunii uigure Xinjiang din nord-vest. În cursul incidentului, care a fost identificat de autorităţi drept un atac terorist, au fost ucise 39 de persoane şi rănite peste 90. Cu toate acestea, deşi poliţia a prezentat autorii drept terorişti uighuri, puţine piste ar arăta că cei învinuiţi de atentate sunt chiar autorii.

Imediat după incident, însă, conducerea centrală a Partidului a lansat o campanie antiterorism la nivel naţional. Aceasta a inclus arestarea a sute de presupuşi "suspecţi", deşi indiciile sau criteriile care au dus la arestarea acestora lipsesc cu desăvârşire. La 23 mai, peste 200 de persoane din Xinjiang au fost arestate şi alţi 1.100 de suspecţi au fost luaţi în custodie în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei din 23 mai până în 24 mai, susţin rapoartele oficiale.

În cadrul campaniei antiterorism, autorităţile de la Beijing au dispus ca 100.000 de "ofiţeri de informaţii" şi "850.000 de voluntari de siguranţă" să inspecteze oraşul şi să supravegheze cartierele, începând cu 30 mai.

Sarcina lor este să raporteze imediat la poliţie orice persoană suspectă sau "incidente care ar putea crea dezordine socială", deşi este neclară definiţia acestor termeni. Administraţia publică locală de la Beijing a numit campania "un sistem de informaţii împotriva corupţiei sociale şi al menţinerii stabilităţii". Fiecare indiciu sau fărâmă de informaţie valoroasă este eligibilă de a fi recompensată cu bani, de la 2 yuani până la 40.000 de yuani (de la 32 de cenţi la 6.400 de dolari), în funcţie de valoarea informaţiei.

Privind în perspectivă şi mereu suspicioşi, chinezii au remarcat că mişcarea seamănă cu campaniile de mobilizare în masă care au fost desfăşurate de către Mao Zedong în timpul Marii Revoluţii Culturale. În timpul acelor ani, între anii 1960 şi 1970, civililor li se cerea să expună şi să critice pe concetăţenii lor care afişau un mod de gândire şi comportament inadecvat politic - un standard vag şi în continuă schimbare, care a dus la moartea multor oameni nevinovaţi şi la erori judiciare uriaşe.

"Guvernul central este cel mai mare beneficiar al acestor campanii", a declarat Chen Pokong, un analist politic din New York, referindu-se la o campanie anterioară de acest gen, într-un interviu cu Radio Free Asia, în 2013.

"Ei promovează contradicţiile, luptele şi conflictele [rezultate din politicile lor] din nou printre oamenii. Permite, de asemenea, poliţiştilor brutali de la nivelele mici să încalce cu bună ştiinţă drepturile oamenilor, în scopul de a demonstra puterea Imperiului Roşu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor