Forţele Aeriene SUA vor survola spaţiul aerian al Rusiei şi Belarusului

Open Skies, USAF.
Open Skies, USAF. (youtube.)

Forţele Aeriene americane vor efectua, în perioada 7-11 iunie, zboruri de observaţie în spaţiul aerian al Rusiei şi Belarusului, în conformitate cu Tratatul Cer Liber.

”În perioada 7 -11 iunie, în cadrul Tratatului internaţional Cer Deschis, misiunea Statelor Unite va efectua, cu ajutorul unui avion de tip OC-135B, zboruri de observaţie deasupra teritoriului Rusiei şi Belarusului”, a declarat Ruslan Şîşîn, directorul Centrului naţional rus pentru reducerea ameninţării nucleare.

Avionul de recunoaştere folosit în cadrul zborurilor Cer Liber, de tip OC-135B, este dotat cu echipament de supraveghere şi colectare a informaţiilor, în conformitate cu rigorile tratatului, şi nu posedă armament.

Tratatul Cer Liber, semnat de 34 de naţiuni, este o măsură menită să sporească încrederea dintre state permiţând spionajul "legal" al bazelor militare din teritoriile statelor membre. Principalele obiective ale Tratatului sunt dezvoltarea transparenţei, acordarea de asistenţă în supervizarea îndeplinirii acordurilor privind controlul armelor, extinderea posibilităţilor de evitare a crizelor şi soluţionarea situaţiilor de criză în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi altor organizaţii internaţionale.

Totuşi, potrivit unui raport al Departamentului american de Stat din 2013, Rusia încalcă normele tratatului, oprind zborurile de supraveghere de la survolarea unor părţi ale Moscovei, Ceceniei, şi o parte din graniţa rusă cu Georgia. De asemenea, Moscova a refuzat să ofere materiale video din zonele restricţionate abuziv.