Rudele pasagerilor cursei MH370 oferă cinci milioane de dolari recompensă. Teorii conspiraţioniste

Zborul MH370, al companiei Malaysia Airlines, ar fi fost doborât în cadrul unor manevre militare comune  între SUA şi Tailanda.
Zborul MH370, al companiei Malaysia Airlines, ar fi fost doborât în cadrul unor manevre militare comune între SUA şi Tailanda. (youtube.com)

Rude ale pasagerilor aflaţi în avionul malaezian dispărut în urmă cu trei luni, vor să ofere suma de cinci milioane de dolari oricărei persoane ce deţine informaţii despre soarta aeronavei.

Rudele pasagerilor zborului MH370 au lansat pe site-ul Indiegogo o campanie de colectare de fonduri în acest scop: "Suntem convinşi că undeva, cineva ştie ceva, iar noi sperăm ca această recompensă va determina această persoană să iasă din umbră", a declarat Ethan Hunt, iniţiatorul proiectului "Reward MH370" ("Recompensă MH370").

Reamintim că Boeingul 777, având la bord 239 de persoane, a dispărut brusc de pe radare pe 8 martie 2014, în timp ce efectua o cursă de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing.

Vastele şi extrem de costisitoarele căutări ale epavei în Oceanul Indian, unde au fost depistate semnale sonore despre care s-a crezut că provin de la cutiile negre ale avionului s-au soldat cu un eşec. La trei luni de la dispariţia cursei MH370, epava nu a fost încă găsită iar unele dintre familile celor dispăruţi cred că autorităţile din ţările vizate le ascund adevărul.

Dispariţia avionului a dat naştere la numeroase speculaţii şi teorii. Boeing-ul Malaesia Airlines a dispărut pur si simplu de pe radare, navigând, însă, conform unor rapoarte, cel puţin 6-7 ore fără să fi fost depistat, ceea ce a îndreptăţit autorităţile ţărilor implicate în căutări să afirme că avionul ar fi fost deturnat de persoane cu temeinice cunoştinţe de navigaţie, electronică etc. În mod straniu, mult după ce zborul MH370 a fost dat dispărut, celularele pasagerilor răspundeau la apel ca şi cum ar fi fost încă în reţea.

Pe 18 martie, la zece zile de la dispariţia avionului, un site conspiraţionist a postat o fotografie atribuită lui Philip Wood, un inginer american angajat la IBM Malaezia, aflat la bordul avionului dispărut. Coordonatele atribuite fotografiei ar fi relevat că avionul se află la baza americană din Diego Garcia, insulele Maldive, unde, teorii conspiraţioniste spun că ar fi ţinuţi prizonieri membrii unei echipe de 20 de angajaţi ai Freescale Semiconductor – o firmă de cipuri electronice care, printre altele, produce dispozitive radar şi anti-radar- aflaţi şi ei la bordul cursei MH370.

O altă teorie lansată de scriitorul şi ziaristul Nigel Cawthorne susţine că avionul MH370, al companiei Malaysia Airlines, a fost doborât accidental, în cadrul unor exerciţii militare comune desfăşurate de SUA şi Tailanda, iar cutia neagră ar fi fost aruncată pe ţărmurile australiene pentru a induce în eroare echipele de salvare.

Cartea scrisă pe această temă de jurnalistul britanic relevă că atunci când avionul şi-a întrerupt comunicaţiile, aveau loc exerciţii de antrenament în Marea Chinei de Sud, între Tailanda, SUA şi militari din China, Japonia, Indonezia şi altor ţări. "Exerciţiile includeau manevre terestre, aeriene şi maritime cu muniţie reală", susţine Cawthorne.

La rândul lor, ruşii au lansat teoria că teroriştii au deturnat zborul Malaysia Airlines MH 370, avionul aterizând în Afganistan, pentru a-i lua prizonieri pe cei 20 specialişti Freescale Semiconductor. Citând drept sursă un agent al serviciilor secrete, ziarul Moskovsky Komsomolets anunţat la mijlocul lui aprilie că cei 239 de pasageri ar fi supravieţuit aterizării forţate şi se află într-o stare precară de sănătate din cauza lipsei de hrană. Avionul s-ar afla în Afganistan, nu departe de Kandahar, în apropierea graniţei cu Pakistan, afirmând că specialiştii asiatici au fost duşi într-un buncăr din Pakistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe