Kerry: "Există unele semnale pozitive în privinţa rezolvării crizei ucrainene"

Secretarul de Stat american John Kerry şi-a exprimat, sâmbătă, speranţa că este posibilă o "descaladare" a conflictului din Ucraina, adăugând că există unele semnale pozitive în privinţa rezolvării crizei ucrainene care ar putea permite Washingtonului să evite impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Andrei Pricopie
08.06.2014

alte articole

Secretarul american de stat John Kerry. (Michael Ukas-Pool / Getty Images)
Andrei Pricopie
08.06.2014

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, a afirmat sâmbătă că există unele semnale pozitive în privinţa rezolvării crizei ucrainene care ar putea permite Washingtonului să evite impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Aflat în vacanţă în nord-estul Franţei, şeful diplomaţiei americane a vorbit sâmbătă 7 iunie despre „posibilitatea armistiţiului, posibilitatea ca Rusia să ajute la convingerea separatiştilor să depună armele, să evacueze clădirile şi să înceapă construcţia Ucrainei, potrivit nevoilor oamenilor”.

"Sunt încrezător în faptul că există mijloace în vederea avansării. Aşteptăm ca Rusia să ajute şi sperăm că nu vom fi nevoiţi să impunem sancţiuni mai dure şi nici alte măsuri", a mai declarat Kerry.

Kerry a făcut declaraţia în vreme ce noul preşedinte Petro Poroşenko depunea jurământul în Parlamentul de la Kiev.

După mai multe luni de relaţii tensionate, noul preşedinte ucrainean, miliardarul Petro Poroşenko, a avut vineri o scurtă întâlnire în Franţa, cu preşedintele rus Vladimir Putin. La finalul acesteia, Putin a declarat pentru televiziunea rusă că abordarea lui Poroşenko este "justă în ansamblu", în timp ce omologul său a apreciat că acest început de dialog are "şanse bune" de reuşită.

Mai mult, Putin a salutat poziţia lui Poroşenko cu privire la necesitatea "de a pune capăt imediat vărsării de sânge din estul Ucrainei".

După întâlnirea dintre Poroşenko şi Putin, a avut loc o scurtă întrevedere şi între Putin şi preşedintele american Barack Obama, prima de acest fel din martie de când Rusia a anexat Crimeea.

Puterile vestice au ameninţat că vor impune noi sancţiuni asupra unor sectoare întregi ale economiei Rusiei dacă Putin nu reuşeşte să demonstreze o abordare mai cooperantă în conflictul din Ucraina până la sfârşitul lunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor