Poroşenko confruntă direct Moscova: Nu voi renunţa la Crimeea şi la parcursul european al Ucrainei

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat, sâmbătă, că nu va renunţa la peninsula Crimeea şi că nu va face niciun compromis în timp ce aduce Ucraina mai aproape de Europa, lansând o avertizare directă către Rusia.

Confruntat cu o criză în relaţiile cu Rusia şi cu un conflict deschis în estul ţării, miliardarul, cu susţinerea Occidentului, şi-a depus jurământul în faţa parlamentului de la Kiev.

Rusia a anexat militar peninsula Crimeea în luna martie, la câteva săptămâni după ce protestele din Kiev s-au încheiat cu înlăturarea preşedintelui pro-Kremlin, Viktor Ianukovici.

”Cetăţenii Ucrainei nu se vor bucura niciodată de frumuseţea păcii până nu calmăm relaţiile cu Rusia. Rusia a ocupat Crimeea, care a fost, este, şi va fi, pământ ucrainean”, a spus Poroşenko.

Liderul ucrainean afirmă că i-a transmis acest mesaj şi preşedintelui rus, Vladimir Putin, când l-a întâlnit vineri, în Franţa, cu ocazia implinirii a 70 de ani de la debarcarea aliatilor in Normandia, eveniment ce a marcat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pentru moment nu există posibilitatea ca Rusia să se retragă din Crimeea, dar agenţiile ruse de ştiri au anunţat că Putin a ordonat Serviciului Federal de Securitate să întărească protecţia graniţei cu Ucraina şi să prevină traversarea ilegală a graniţelor, ceea ce poate fi interpretat ca un semn pozitiv din partea Moscovei.

Dacă va fi implementată, decizia poate fi importantă, deoarece guvernul Ucrainei şi cele occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să oprească trecerea soldaţilor şi a armamentului din Rusia în estul Ucrainei.

Rusia neagă că ar susţine mişcarea anti-guvernamentală din estul Ucrainei, însă liderii forţelor pro-Rusia au afirmat că sunt susţinuţi de ”voluntari” ruşi.

Crimeea nu va fi dată la schimb

Poroşenko, care este originar din Odesa şi vorbeşte limba română, spune că intenţionează să semneze partea economică a acordului de asociere cu Uniunea Europeană, considerându-l un pas către aderarea completă a Ucrainei la UE.

Această idee este respinsă de Moscova, care vrea să menţină Ucraina în sfera de influenţă post-sovietică.

În timpul discursului său de sâmbătă, prezentat în faţa liderilor internaţionali, Poroşenko a accentuat necesitatea unei Ucraine unite, şi a încheierii conflictului din regiunile estice, care continuă să facă victime şi să distrugă viaţa locuitorilor. Acesta a mai subliniat că nu va transforma Ucraina într-un stat federal, aşa cum îşi doreşte Kremlinul.

”Nu poate exista nicio negociere în privinţa peninsulei Crimeea, alegerea europeană sau a sistemului guvernamental. Toate celelalte lucruri pot fi negociate şi discutate la masa negocierilor. Orice încercări externe sau interne de subjugare a Ucrainei vor întâlni o rezistenţă dârză”, a declarat Poroşenko.

De la alegerea lui Poroşenko, forţele guvernamentale şi-au amplificat operaţiunile împotriva paramilitarilor afiliaţi Kremlinului care vor să se despartă de Kiev şi să se unească cu Rusia. Forţele pro-Rusia au ripostat brutal, transformând părţi din regiunile estice într-o zonă de război.

Poroşenko le-a oferit paramilitarilor ruşi un drum sigur pentru a se întoarce acasă. ”Vă rog, puneţi armele jos şi vă garantez imunitate pentru toţi cei care nu au mâinile pătate de sânge”.

Vorbind în limba rusă, acesta a promis că va vizita estul şi va garanta drepturile vorbitorilor de limbă rusă şi propunerile de descentralizare, care vor oferi regiunilor un cuvânt important în desfăşurarea lucrurilor.

Dar mesajul preşedintelui ucrainean a fost întâmpinat cu un răspuns acid din partea forţelor pro-Rusia, care şi-au declarat propriile ”republici populare”, anunţând că vor lupta în continuare.

”Ceea ce vor liderii de la Kiev este o dezarmare unilaterală şi predarea. Asta nu se va întâmpla în Republica Populară Doneţk”, a declarat unul din liderii forţelor pro-Rusia, Fyodor Berezin.

”Atât timp cât trupele ucrainene se află pe pământul nostru, pot să văd că tot ce vrea Poroşenko este subjugarea. Lupta va continua”.