TIFF 2014. Debra Winger: Aveţi o problemă serioasă cu exploatarea gazelor de şist în România

Actriţa americană Debra Winger, care a participat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a primit premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia mondială, a afirmat într-o conferinţă de presă, sâmbătă, că România are o problemă serioasă cu exploatarea gazelor de şist.
Debra Winger, arhivă (Stephen Lovekin/Getty Images for Robert F. Kennedy Center For Justice And Human Rights)
Flori Mladin
08.06.2014

Actriţa americană Debra Winger, care a participat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a primit premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia mondială, a afirmat într-o conferinţă de presă, sâmbătă, că România are o problemă serioasă cu exploatarea gazelor de şist.

Răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor clujeni referitoare la gazele de şist, subiect care este amplu dezbătut pe continentul european, Debra Winger a declarat:

"Aveţi o problemă serioasă aici, în România, cu gazele de şist. Singura (ţară, n.r.) care a interzis exploatarea în această zonă este Bulgaria. Trebuie să ne amintim faptul că gazul natural este o sintagmă foarte bună pentru vânzare, pentru brand, dar de fapt este combustibil fosil (...). Dacă îi ascultăm pe oamenii de ştiinţă, schimbările climatice au nevoie de atenţia noastră imediată şi nu mai putem să ne jucăm cu combustibilii fosili. Cu ani în urmă, când eram copil, făceau reclamă gazului natural cu imaginea unei flăcări albastre şi spuneau «gaz natural curat». Este ardere curată, dar este murdar să ajungi să îl extragi. În anii '50- '60 aceste straturi se aflau foarte sus sub scoarţa pământească, iar acum sunt sub straturile stâncoase şi acestea sunt străpunse şi se folosesc chimicale să aducă gazul. Nu cred că trebuie să vă spun cât de uşor se pot otrăvi apele prin acest procedeu".
Debra Winger este o activistă pasionată împotriva exploatării gazelor de şist, fiind o promotoare a filmului, „Gas land”, în care sunt prezentate oraşele deja afectate, unde apele sunt otrăvite cu substanţele chimice folosite în procesul de exploatare a gazelor de şist.

Debra Winger a fost consultant al documentarului "GasLand", care arată urmările grave asupra mediului produse de faptul că o serie de firme au decis să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Folosind pretextul că gazele de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii sunt mai ieftine decât cele de import, firmele au început să extragă gaze de pe proprietăţile oamenilor, folosind numeroase chimicale care au dus la poluarea apei.

Debra Winger s-a lansat ca actriţă la sfârşitul anilor '70. Aceasta şi-a schimbat cursul vieţii după ce a avut un accident cerebral la 17 ani şi şi-a revenit după un an. A debutat în filmul "Slumber Party '57" (1976), iar în 1980 a primit două nominalizări la Globul de Aur şi una BAFTA, cu rolul din "Urban Cowboy", avându-l ca partener pe John Travolta.

Celebritatea a venit odată cu filmul "Ofiţer şi gentleman" (An Officer and a Gentleman), în care este înfăţişată o poveste de dragoste cu Richard Gere, pentru care a obţinut prima nominalizare la Oscar şi a treia la Globul de Aur.

Foarte apreciat a fost şi filmul "Vorbe de alint/ Terms of Endearment" (1983), în care Debra Winger joacă cu Shirley MacLane, fiind relevată relaţia mamă-fiică. Pentru acest rol, actriţa a fost nominalizată la Oscar şi la Globul de Aur. Au fost remarcabile şi rolurile din "Shadowlands" (1993, Richard Attenborough), unde a jucat cu Anthony Hopkins, şi din "A Dangerous Woman" (1993), o dramă în care a jucat cu Gabriel Byrne, rol care i-a adus încă o nominalizare la Globul de Aur.

Debra Winger nu a mai fost prezentă pe platourile de filmare din 1995 până în 2001, când a fost lansat documentarul "Searching for Debra Winger". În această perioadă, a jucat în piese de teatru şi a predat la Harvard. Din anul 2001 a publicat o carte de memorii intitulată "Undiscovered", a devenit producător şi a jucat în serialele "Dawn Anna" (pentru care a fost nominalizată la premiul Emmy) şi "În Treatment", precum şi în comedia "Rachel Getting Married", pentru care a primit noi premii.

Debra Winger i-a înmânat regizorului spaniol Rodrigo Sorogoyen premiul pentru filmul de lungmetraj "Stockholm", care a câştigat trofeul Transilvania. Această decernare a avut loc sâmbătă seară, la gala de premiere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2014, care s-a desfăşurat la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor