Evgheni Şevciuk: "Un divorţ civilizat de Republica Moldova ar fi cea mai bună soluţie"
alte articole
În contextul apropiatei semnări a Acordului de Liber Schimb între Chişinău şi Bruxelles, liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, reiterează ideea că "cea mai bună soluţie" ar fi un "divorţ civilizat" între Transnistria şi Republica Moldova.
Într-un interviu difuzat sâmbătă de Euronews, Şevciuk a afirmat că semnarea Acordului de Liber Schimb, eveniment programat pentru data de 27 iunie, va avea consecinţe negative pentru Transnistria şi, în aceste circumstanţe, un "divorţ civilizat" de Republica Moldova ar fi "cea mai bună soluţie", informează Mediafax.
Întrebat dacă ia în considerare o eventuală reintegrare a Transnistriei, liderul transnistrean a declarat că "reunificarea ar fi o idee bună dacă nu ar exista unele contradicţii", precizând că locuitorii regiunii transnistrene nu vor reunificarea cu Republica Moldova, dând drept argument referendumul din 2006 (nerecunoscut de comunitatea internaţională - n.r.) la care peste 96% dintre votanţi ar fi respins o eventuală reintegrare.
"Primul nostru obiectiv este, bineînţeles, (obţinerea) independenţei şi recunoaşterea acesteia de către comunitatea internaţională. Vrem ca voinţa poporului Transnistriei să fie luată în considerare", a afirmat Şevciuk, liderul "republicii" transnistrene, a cărei independenţă, autoproclamata în 1990 nu este recunoscută de niciun stat membru al Naţiunilor Unite.
Cu ocazia interviului acordat Euronews, liderul transnistrean a ţinut să respingă informaţiile potrivit cărora bărbaţi înarmaţi din Transnistria ar participa la operaţiunile din Ucraina:
"Aceste informaţii, răspândite de presa ucraineană şi chiar de autorităţile ucrainene, sunt false. M-am întâlnit cu ambasadorul Ucrainei în (Republica) Moldova şi cu reprezentantul special ucrainean pentru negocierile între R.Moldova şi Transnistria şi ei au dezminţit în mod oficial aceste informaţii", a declarat Şevciuk, exrprimându-şi "îngrijorarea" în legătură cu ceea ce întâmplă în Ucraina
"Sperăm că nu vor exista consecinţe pentru noi", a adăugat Şevciuk, cerând autorităţilor de la Kiev să renunţe la "utilizarea forţei".
Reamintim că, pe 4 iunie, guvernul de la Kiev a fost nevoit să deplaseze echipamente militare suplimentare la frontiera cu Rusia, în încercarea de a-i opri pe combatanţii separatişti care încercau să pătrundă pe teritoriul ucrainean. Administraţia ucraineană a hotărât, la momentul respectiv, întărirea dispozitivului militar şi la frontiera cu Republica Moldova, dar numai pe segmentul regiunii separatiste Transnistria, unde staţionează trupe ruseşti.
Transnistria, un teritoriu de 4.163 de kilometri pătraţi situat în estul Republicii Moldova, şi-a proclamat independenţa în 1990, concretizând-o de facto în 1992, după un conflict soldat cu aproximativ 1.500 de morţi. Independenţa să nu este recunoscută de niciun stat membru al Naţiunilor Unite.