China a investit peste 145 de miliarde USD în tehnologie militară în 2013, anunţă Pentagonul

Avioane chineze J-20.
Avioane chineze J-20. (Youtube - screenshot)

Cheltuielile din domeniul militar al Chinei au depăşit 145 de miliarde USD în 2013, modernizând drone, nave de război, avioane de vânătoare, rachete şi arme cibernetice, a anunţat, joi, Pentagonul, adăugând că suma cheltuită cu adevărat este mult mai mare decât cea anunţată de Beijing.

Pentagonul a estimat, folosind preţurile şi ratele de schimb din 2013, că preţul investiţiilor efectuate de China este cu 21% mai mare decât suma anunţată de Beijing, 119, 5 miliarde USD. Informaţiile au fost publicate în timpul unui raport anual prezent în faţa congresului american cu privire la progresul capabilităţilor militare chineze.

Estimarea cheltuielilor chineze este un proces dificil din mai multe motive, unul majot fiind ”transparenţa bancară scăzută şi tranziţia incompletă de la economia de comandă”.

Ministerul Apărării al Chinei a anunţat că se ”opune ferm” raportului prezentat de Pentagon.

”An după an Statele Unite emit acest aşa numit raport cu privire la ”Dezvoltările Militare şi de Securitate din China”, lansând critici exagerate privitor la apărarea normală şi dezvoltarea militară a Chinei, exagerând ameninţarea militară impusă de China, ceea ce este cu totul greşit”, a comunicat pe website-ul ministerului chinez.

Raportul a apărut la numai câteva zile după ce Secretarul Apărării Chuck Hagel, folosind un limbaj neobişnuit de dur, a acuzat Beijingul de destabilizarea regiunii în timpul acaparării abuzive de teritorii.

China pretinde practic toate apele din Marea Chinei de Sud, teritorii bogate în petrol şi gaze naturale, refuzând drepturile statelor învecinate, Taiwan, Vietnam, Filipine, Malaezia şi Brunei. Japonia este de asemenea ameninţată de pretenţiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Est.

Raportul de 96 de pagini al Pentagonului spune că Beijingul se pregăteşte de potenţialele conflicte militare din Marea Chinei de Est şi de Sud, indicând spre un exerciţiu militar care va avea loc în Marea Filipinelor, în luna octombrie, denumit Maneuver 5.

Exerciţiul militar, spune Pentagonul, este cel mai mare efectuat de chinezi până în prezent.

”Investiţiile militare ale Chinei aduc o capacitate tot mai mare de a-şi extinde puterea la distanţe mari”, se precizează în raport.

Statele Unite a început judecarea a cinci ofiţeri militari chinezi acuzaţi de infiltrarea în bazele de date a companiilor nucleare, de metalurgie şi solare americane, furând secrete comerciale. Incidentul a amplificat tensiunile dintre cele două puteri privitor la spionajul cibernetic.

Raportul Pentagonului a reînnoit avertizările cu privire la intruziunile în spaţiu virtual al armatei chineze.

”China îşi foloseşte... capabilităţile pentru a susţine colectarea de informaţii împotriva sectoarelor diplomatice, economice şi de apărare americane care susţin programul de apărare naţională a Statelor Unite”, mai spune raportul.

Pentagonul a dezvăluit şi tehnologia avansată folosită în producţia de drone a Chinei. Acesta a indicat un raport al Comitetului pentru Ştiinţă din Departamentul Apărării, privitor la eforturile Beijingului de a ”combina resursele nelimitate cu o dezvoltările tehnologice, ce ar putea chiar să ajungă sau să depăşească pe viitor investiţiile Statelor Unite în producţia de drone”.

În septembrie 2013, o dronă, ”probabil chineză”, a fost depistată efectuând operaţiuni de supraveghere deasupra Mării Chinei de Est. Beijingul a dezvăluit şi detaliile a patru drone aflate în dezvoltare anul trecut, inclusiv Lijian, prima dronă invizibilă a Chinei.