Cercetătorii avertizează: Virusul H7N9 a devenit rezistent la medicamente
alte articole
Virusul gripei aviare H7N9 a suferit mutaţii şi a devenit rezistent la singurul medicament, Tamiflu, care reuşea până acum să-l combată la om. Descoperirea este publicată în revista Nature Communications de grupul coordonat de Nicole Bouvier, de la Mount Sinai School of Medicine din New York. Cercetarea în laborator a demonstrat de asemenea că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu alte virusuri gripale cunoscute până în prezent, rezistenţa la medicamentele antivirale nu a compromis capacitatea de transmitere a virusului. Cercetătorii au analizat un virus H7N9 izolat, de la un pacient din China, pentru a testa rezistenţa la medicamente şi gradul de infectivitate.
Mutaţia – S-a descoperit că virusul este foarte rezistent la medicamentul antiviral Tamiflu datorită unei mutaţii care a avut loc într-unul dintre aminoacizii săi. Mai mult decât atât, acesta este capabil să infecteze celulele umane cultivate în laborator şi se răspândeşte între animale în mod eficient ca şi cealaltă parte care nu a suferit mutaţia. Acest lucru este neobişnuit, deoarece se ştie că atunci când virusul gripei sezoniere dobândeşte rezistenţă la medicamente, se transformă într-un virus care are o capacitate redusă de a se răspândi şi a creşte în organismul gazdă.
Virusul H7N9 a început să se răspândească la începutul acestui an în China şi până în prezent a provocat mai mult de 130 de infecţii umane. Din moment ce un vaccin împotriva acestei tulpini de gripă nu este încă disponibil, medicamentele antivirale sunt în prezent singurele mijloace disponibile pentru a controla infecţia.
Transmiterea – În ciuda faptului că în China continuă să apară cazuri de gripă aviară la oameni „în acest moment nu există nicio dovadă a transmiterii susţinute de la om la om”, a precizat OMS în obişnuitul său raport, afirmând că pe 28 noiembrie şi 6 decembrie 2013, Comisia de Sănătate şi Planificare Naţională a familiilor chineze a anunţat două noi cazuri de infectare umană cu virusul A/H7N9, confirmate în laborator. În timp ce celelalte două cazuri de infecţie (notificate la 2 şi 6 decembrie 2013), au fost comunicate de către Centrul pentru Protecţia Sănătăţii din Hong Kong. Toţi pacienţii sunt în stare critică.
Virusul H7N9 nu este singurul care a venit din China. În 2003, virusul SARS a trecut graniţa dintre provincia Guangdong şi Hong Kong, infectând numai aici 1.755 de persoane şi cauzând moartea a 299 dintre ele, în lume fiind înregistrate în total 8.100 de cazuri şi 774 de decese. De la criza SARS, Hong Kong a instituit controale permanente ale temperaturii corpului la toate graniţele, pentru a monitoriza mai bine bolile infecţioase. The Epoch Times a raportat prima dată această poveste în februarie 2003, într-un moment în care mass-media oficială din China a negat existenţa SARS şi când mass-media în limba chineză din afară Chinei a ignorat în mare parte povestea. Până în martie 2003, ziarul The Epoch Times a raportat peste 300 de articole despre SARS, documentând cursul bolii înainte ca autorităţile chineze să recunoască oficial epidemia în aprilie 2003, ca răspuns la presiunea internaţională.
Organizaţia Mondială de Sănătate, cu toate acestea, nu a cerut stabilirea unor controale speciale în porturile, aeroporturile şi alte puncte de intrare în China legate de gripa aviară şi nici nu recomandă restricţii la călătorii şi comerţ.
Omenirea este în pericol. Aceasta este avertizarea experţilor. Dacă oamenii sunt deja ameninţaţi de catastrofe climatice, cataclisme din ce în ce mai frecvente (cutremure, inundaţii, taifunuri, etc), poluarea resurselor vitale (pământ, apă) şi a aerului, devastarea teritoriului (defrişări şi distrugerea "plămânilor" planetei) ... se prevăd, de asemenea, epidemii virale - sau, mai rău, pandemii - care, conform oamenilor de ştiinţă din Taiwan, sunt imprevizibile şi pot pune în pericol grav viitorul omenirii. Principala ameninţare, avertizează oamenii de ştiinţă, vine de la zoonoză, adică infecţii sau boli care pot fi transmise direct sau indirect de la animale la om.
Un raport publicat într-o altă revistă, The Lancet, subliniază necesitatea de monitorizare intensivă a zoonozelor şi, în special, a gripei aviare despre care nimeni nu s-a gândit că poate infecta oameni. Acesta este motivul pentru care alarma este axată tocmai pe imprevizibilitatea anumitor boli infecţioase.