China a reţinut 10 persoane pentru răspândirea de zvonuri privind gripa aviară, iar numărul victimelor a ajuns la 9

(VOLKER HARTMANN / AFP / Getty Images)

Poliţia chineză a arestat cel puţin 10 de persoane pentru răspândirea de zvonuri cu privire la virusul gripei aviare H7N9, a declarat miercuri mass-media de stat, pe măsură ce numărul morţilor cauzat de noua tulpină a crescut la nouă, potrivit unui raport Reuters.

Autorităţile au reţinut oameni din şase provincii – Shaanxi, Guizhou, Jiangsu, Zhejiang, Anhui şi Fujian – unii dintre ei scriind "informaţii false" on-line cu privire la noi cazuri de virus în zonele lor, a relatat agenţia oficială de ştiri Xinhua.

Numărul oficial al morţilor şi numărul de infecţii din China cauzate de tulpina de gripă aviară, descoperită pentru prima dată la om luna trecută, a crescut cu fiecare zi.

Nouă oameni au murit din cele 33 de cazuri confirmate de virus, toţi provenind din estul Chinei, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Sănătate şi Planificare Familială. Mass-media de stat a citat autorităţile, care au afirmat că un vaccin ar trebui să fie gata în câteva luni.

Guvernul chinez are o reputaţie proastă în ceea ce priveşte divulgarea de informaţii privind sănătatea publică. Cazul cel mai grav a fost epidemia SARS. Beijingul a încercat iniţial să ascundă o epidemie de sindrom respirator acut sever (SARS), care a apărut în China în 2002 şi care a ucis aproximativ una din 10 persoane din cele 8 000 infectate în întreaga lume.

Medicii din jurul lumii s-au întrebat de ce guvernul a aşteptat mai multe săptămâni până să anunţe cazurile de gripă aviară, dar oficialii sanitari au spus că a durat ceva timp până au identificat virusul, care a fost anterior necunoscut la oameni.