China: Pentru răspândirea de "zvonuri" online despre H7N9 ajungi la închisoare
alte articole
Cifrele oficiale afirmă că dintre cele 38 de persoane care, conform relatărilor, au fost infectate cu virusul H7N9 în China, au murit 10. Cu toate acestea, informaţiile postate online sugerează că mult mai mulţi au contractat virusul. Poliţia a făcut arestări în mai multe provincii pentru "răspândirea de zvonuri".
Autorităţile din cel puţin cinci provincii au arestat peste 10 persoane pentru presupusa inventare sau difuzare de informaţii false despre epidemie.
Un raport din 10 aprilie de pe site-ul de stat al Televiziunii Centrale Chineze declară: "Investigaţii oficiale recente în mai multe locuri în care s-au fabricat şi s-au răspândit zvonuri despre epidemia H7N9 au condus la arestarea a aproximativ zece oameni".
La 7 aprilie, poliţia din provincia Shaanxi a arestat un bărbat iar un altul a fost arestat în provincia Fujian. În ziua următoare, trei persoane au fost reţinute timp de cinci zile, după care a urmat un ordin disciplinar administrativ în provincia Zhejiang şi doi oameni din provincia Anhui au primit o pedeapsă similară. Autorităţile au reţinut trei persoane în provincia Guizhou, iar doi oameni din provincia Jiangsu au fost arestaţi la 9 aprilie.
Mass-media de stat Agenţia de ştiri China şi Cotidianul Poporului au raportat că un om din oraşul Zhenjiang, provincia Jiangsu, a primit 10 zile de detenţie - se presupune că pentru răspândirea de zvonuri.
Se crede că autorităţile chineze au suprimat informaţiile despre moartea unui om din cauza virusului, la 10 martie, perioadă când au avut loc reuniunile politice importante din Beijing, atunci fiind instalată în funcţie şi noua conducere a partidului, potrivit unui raport al Cotidianului Metropolis de Sus.
Deoarece adunărilor anuale ale Congresului Naţional al Poporului şi Comitetului Naţional al Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez erau în sesiune, vestea despre moartea provocată de gripa aviară nu a fost lansată până la 31 martie, a precizat raportul. Se pare că autorităţile au acoperit focarul pentru a preveni orice posibil impact asupra reuniunilor sau stabilităţii politice.
Regimul a avut o politică de minimalizare a gravităţii epidemiilor, la fel cum a făcut cu epidemia de SARS.
În 2003, poliţia chineză a arestat persoane care "răspândeau zvonuri" înainte ca regimul comunist să recunoască faptul că nu a dezvăluit cifrele reale ale pacienţilor infectaţi cu SRAS.