Evoluţia virusului gripei aviare din China nu poate fi estimată, avertizează directoarea OMS

Hong Kong-ul a sacrificat 17.000 de pui şi a suspendat importurile după ce trei păsări au fost testate pozitiv la o variantă de gripă aviară H5N1.
Hong Kong-ul a sacrificat 17.000 de pui şi a suspendat importurile după ce trei păsări au fost testate pozitiv la o variantă de gripă aviară H5N1. (Aaron Tam / AFP / Getty Images)

Directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a avertizat luni că evoluţia gripei aviare care s-a declanşat în China nu poate fi estimată.

"Nimeni nu poate prezice care va fi evoluţia acestei crize", a precizat Margaret Chan la Geneva, la deschiderea Adunării Mondiale a Sănătăţii, subliniind, totuşi, că "în prezent transmiterea de la om la om a virusului este neglijabilă". "Virusurile gripei aviare suferă mutaţii constant", a mai declarat Margaret Chan.

La reuniunea anuală care are loc la Geneva până la data de 28 mai asistă aproximativ 3.000 de delegaţi din 194 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În discursul său, Chan a mulţumit Chinei pentru colaborarea sa strânsă cu OMS, precum şi pentru supravegherea a mii de persoane care intră în contact cu pacienţii, inclusiv personal medicali.

Nu mai puţin de 100 de cazuri de contaminare cu virusul H7N9 au fost confirmate începând din luna martie, "însă după închiderea pieţelor de păsări vii numărul cazurilor noi a scăzut radical", a mai precizat directoarea OMS.

Margaret Chan a vorbit apoi şi despre bolnavii infectaţi din septembrie 2012 cu coronavirusul similar SRAS, detectat pentru prima dată în Orientul Mijlociu.

"Până în prezent, au fost înregistrate 41 de cazuri, dintre care 20 de decese", a afirmat Margaret Chan, adăugând că "deşi numărul cazurilor rămâne redus, transmiterea de la om la om a avut loc şi membri ai personalului medical au fost contaminaţi".

Deja au trecut 10 ani de la declanşarea pandemiei SRAS (Sindromul respiratoriu acut sever), apărută în China, care a cauzat moartea a peste 800 de persoane şi a provocat îngrijorări în întreaga lume.

"Aceste două noi boli ne amintesc că ameninţarea noilor maladii şi a pandemiilor este încă prezentă. Mutaţiile constante şi adaptarea sunt mecanismele de supravieţuire în lumea microbilor. Încă ne mai surprind", a mai declarat Margaret Chan.

Aceasta a subliniat importanţa informării rapide a OMS în "mod total transparent", amintind că o "ameninţare într-o regiune poate deveni o ameninţare pentru toţi".

În cursul aceste adunări, OMS va examina mai ales modalităţile de a asigura locul sănătăţii în viitoarele politici de dezvoltare.

Datele OMS privind gripa aviară din China ridică noi întrebări în legătură cu transmiterea de la om la om

Peste 50% dintre pacienţii infectaţi cu noul tip de gripă aviară din China nu au avut contact cu păsări, a anunţat în luna aprilie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ridicând noi întrebări în legătură cu felul în care virusul este transmis de la om la om, scrie Reuters.

Virusul H7N9 a infectat până la data de 19 aprilie 2001 nu mai puţin 87 de oameni în China şi a omorât 17, dar încă nu este clar cum aceştia au contractat boala. Un oficial chinez a declarat la începutul săptămânii că 40% dintre pacienţi nu au avut contact cu păsări.

”Este greu să elimini definitiv rolul păsărilor. Acesta este totuşi un virus animal care infectează din când în când oameni. Cu rare excepţii, ştim că oamenii nu se îmbolnăvesc în urma contactului cu alţi oameni”.

Reprezentantul OMS în China, Michael O’Lear, a spus că investigatorii au testat 80.000 de păsări şi doar 40% dintre acestea erau infectate cu virusul gripei aviare, însă nici una nu manifesta semne ale bolii.

Pe de altă parte, un cercetător de Academia Chineză, citat de ziarul China Daily, susţine că epidemia are legătură cu migraţia păsărilor sălbatice.

O echipă internaţională de specialişti condusă de OMS şi de guvernul chinez va conduce o investigaţie în Beijing şi Shanghai.

Industria cărnii de pasăre din China a înregistrat deja pierderi de peste 1.6 miliarde de dolari, de la apariţia primelor rapoarte privind infecţia cu virusul gripei aviare, la începutul lunii aprilie.

China: 10 persoane, reţinute pentru răspândirea de zvonuri privind gripa aviară

Poliţia chineză a arestat cel puţin 10 de persoane la începutul lunii aprilie 2013 pentru răspândirea de zvonuri cu privire la virusul gripei aviare H7N9, a anunţat presa de stat, potrivit unui raport Reuters.

Autorităţile au reţinut oameni din şase provincii – Shaanxi, Guizhou, Jiangsu, Zhejiang, Anhui şi Fujian – unii dintre ei pe motiv că au scris "informaţii false" on-line cu privire la noi cazuri de virus în zonele lor, a relatat agenţia oficială de ştiri Xinhua.

Numărul oficial al morţilor şi numărul de infecţii din China cauzate de tulpina de gripă aviară, descoperită pentru prima dată la om în martie, a crescut cu fiecare zi.

În aprilie, toate victimele proveneau din estul Chinei, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Sănătate şi Planificare Familială. Mass-media de stat a citat autorităţile, care au afirmat că un vaccin ar trebui să fie gata în câteva luni.

Guvernul chinez are o reputaţie proastă în ceea ce priveşte divulgarea de informaţii privind sănătatea publică. Cazul cel mai grav a fost epidemia SARS. Beijingul a încercat iniţial să ascundă o epidemie de sindrom respirator acut sever (SARS), care a apărut în China în 2002 şi care a ucis aproximativ una din 10 persoane din cele 8 000 infectate în întreaga lume.

Medicii din întreaga lume s-au întrebat de ce guvernul chinez a aşteptat mai multe săptămâni până să anunţe cazurile de gripă aviară, iar oficialii sanitari au motivat că a durat ceva timp până au identificat virusul, care nu mai fusese întâlnit la oameni.