Gripa aviară a ajuns în mod oficial la Beijing, cu multe zile în urma "zvonurilor"

Anagajaţii medicali iau parte la un exerciţiu care simulează infecţia umană cu virusul gripei aviare H7N9, la 9 aprilie 2013, în Hefeia. Primul caz oficial a fost raportat sâmbătă în Beijing.
Anagajaţii medicali iau parte la un exerciţiu care simulează infecţia umană cu virusul gripei aviare H7N9, la 9 aprilie 2013, în Hefeia. Primul caz oficial a fost raportat sâmbătă în Beijing. (ChinaFotoPress / Getty Images)

O fată de 7 ani este prima persoană din capitala Chinei care a fost oficial infectată cu noul virus de gripă aviară H7N9, în conformitate cu Xinhua, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist.

Fata este în "stare stabilă" la Spitalul Ditan din Beijing. Părinţii ei vând păsări de curte şi amândoi sunt ţinuţi în carantină, dar nu au prezentat niciun simptom de gripă, a declarat biroul local de sănătate.

Acest nou caz este al 43-lea, toate în estul Chinei, cu 10 morţi până în prezent, potrivit Xinhua.

Anterior, autorităţile au raportat virusul doar în provinciile Anhui, Zhejiang şi Jiangsu. Până în prezent, virusul nu este considerat a fi transmisibil între oameni, dar a fost găsit în diferite păsări testate, aspect ce a dus la închiderea pieţelor de păsări vii şi la sacrificarea lor pe scară mare.

Vice-directorul Cheng Jun de la Spitalul Ditan a declarat pentru postul TV al regimului, China Central Television: "Ne-am pregătit încă de când s-au semnalat cazuri în Shanghai", a raportat AFP.

Autorităţile s-au grăbit să combată discuţiile pe Internet despre răspândirea virusului, cel puţin 12 persoane fiind reţinute pentru răspândirea de "zvonuri" on-line.

Mulţi sunt sceptici cu privire la cifrele oficiale şi cred că are loc o muşamalizare, aşa cum s-a întâmplat în timpul epidemiei SARS în 2003.

Diverşi bloggeri au făcut comentarii cu privire la virus în Beijing, inclusiv un rezident din domeniul medical, care a lăsat acest mesaj criptic pe Weibo în urmă cu cinci zile, pe 7 aprilie: "Eu nu pot face nimic altceva decât să le reamintesc prietenilor din Beijing să fie atenţi. Sper că mă puteţi înţelege; mâinile îmi tremură când scriu aceste cuvinte."

Un alt internaut a distribuit o captură de ecran a postării înainte de a fi cenzurată.