În China numărul de decese cauzate de gripă aviară creşte împreună cu comentariile online cenzurate

Din cauza tulpinii de gripă aviară H7N9 a murit a opta persoană din cei 24 de oameni contaminaţi, conform celor mai recente statistici oficiale ale regimului chinez.
Fang Xiao
10.04.2013

Din cauza tulpinii de gripă aviară H7N9 a murit a opta persoană din cei 24 de oameni contaminaţi, conform celor mai recente statistici oficiale ale regimului chinez.

Cele mai multe dintre cazuri au avut loc în regiunea Deltei Yangtze în estul Chinei - opt cazuri în Jiangsu, două în Anhui, trei în Zhejiang şi unsprezece în Shanghai, unde au avut loc şi cinci dintre decese.

Liderul Partidului Comunist Xi Jinping şi premierul Li Keqiang au trimis un mesaj Comisiei Naţionale de Sănătate şi Planificare Familială îndemnând oficialii "să facă tot ce pot pentru pacienţi" şi pentru a controla şi preveni epidemia, a postat Ministerul Sănătăţii pe site-ul său duminică.

În Hong Kong, mai multe cazuri suspecte de gripă aviară au fost testate pentru a se depista virusul, a raportat luni Cotidianul de dimineaţă al Chinei de Sud.

Reprezentantul chinez pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat luni la o conferinţă de presă din Beijing că nu există încă nicio dovadă de "transmitere de la om la om." Un oficial sanitar a adăugat că 621 de persoane care au intrat în contact cu pacienţii sunt monitorizaţi, dar nu s-au observat anomalii.

OMS se pregăteşte să trimită experţi internaţionali în China pentru a ajuta la investigarea noului virus mortal, iar Centrul chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a avertizat consumatorii să evite pieţele de păsări vii, unde sunt tăiate păsările.

Internetul a fost cenzurat

Reporterii de ştiri din Hong Kong şi lucrătorii sanitari din Beijing au scris pe blog-uri avertismente prudente, care au fost rapid eliminate de pe Weibo de cei care au cenzurat conţinutul.

Pe 5 aprilie în jurul orei 18:00, un internaut a declarat pe microblog-ul său că reporterii de la o serie de ziare din Hong Kong au fost chemaţi înapoi pe continent. O fotografie cu telefonul mobil, care prezenta e-mail-urile interne ale Cotidianului Oriental, a fost publicată împreună cu mesajul. Mesaju a fost şters imediat.

Un alt mesaj de pe Weibo a sugerat că virusul s-ar fi răspândit în Beijing. Un medic a trimis un mesaj on-line serios prietenilor săi din capitală, în care le spunea să aibă grijă. "Eu nu pot spune nimic mai mult decât să reamintesc prietenilor mei din Beijing să fie atenţi. Sper că puteţi înţelege; mâinile îmi tremură." Un internaut a repostat mesajul înainte de a fi şters.

Un al treilea mesaj, care a dispărut de curând, a comparat noua tulpină de gripă aviară cu epidemia de SARS din 2003, care nu a fost raportată corespunzător de Partidul Comunist. "Cu zece ani în urmă, cea mai mare lecţie pe care compatrioţii noştri au învăţat-o de la SARS este faptul că cel mai mare duşman al nostru nu este virusul, ci muşamalizarea adevărului; cel mai bun medicament nu sunt steroizii, ci transparenţa şi încrederea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor