Gripa aviară a ajuns şi în Hong Kong
alte articole
Potrivit autorităţilor din Hong Kong, o menajeră din Indonezia a fost infectată cu noua tulpină a gripei aviare H7N9, scrie luni BBC News.
Este vorba despre o doamnă în vârstă de 36 de ani care a călătorit recent la Shenzhen, China, şi a intrat în contact cu păsări de curte vii. Ea este în stare critică, au anunţat oficialii.
Cazul din Hong Kong este un semn că virusul se răspândeşte şi dincolo de China continentală, unde au fost raportate cele mai multe infecţii, şi de Taiwan.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că nu există nicio dovadă clară de transmitere de la om la om, dar a descris, de asemenea, H7N9 ca fiind un "virus deosebit de periculos".
Dr. Ko Wing-man, secretarul responsabil de sănătate şi de produse alimentare din Hong Kong, a confirmat luni seară primul caz H7N9.
Acesta a precizat că pacienta călătorea des în Shenzhen, cumpăra pui, îi omora şi îi mănânca.
"Ea este acum în stare critică la Spitalul Regina Maria", a declarat acesta, adăugând că alte patru persoane, în strânsă legătură cu aceasta, au prezentat semne de simptome asemănătoare gripei.
Autorităţile locale au intensificat testarea importurilor de păsări vii din China şi au inclus un test rapid pentru virusul H7N9 - "gripa aviară". Hong Kong este acum în stare de alertă şi a suspendat importul de pui vii de la unele ferme din China.
Până în prezent au fost confirmate cel puţin 139 de cazuri de infectări ale oamenilor cu H7N9, inclusiv 45 de decese potrivit unei declaraţii a OMS din 6 noiembrie. Cel puţin un caz a fost confirmat în Taiwan în luna aprilie.
H7N9 este un tip de virus gripal care circulă în mod normal printre păsări şi nu a fost până de curând observat la oameni, a declarat OMS.
"Nu există niciun indiciu până acum că poate fi transmis între oameni, dar atât rutele de transmitere de la animal la om cât şi de la om la om sunt investigate în mod activ", a explicat organizaţia.
Trecerea de la animal la om a tulpinei H7N9 a fost confirmată de mass-media de stat din China pentru prima dată în luna martie, atunci când s-a relatat că două persoane din Shanghai au murit după ce fuseseră infectate cu virusul, cu o lună în urmă.
Virsul H7N9 nu este singurul care a venit din China. În 2003, virusul SARS a trecut graniţa dintre provincia Guangdong şi Hong Kong, infectând numai aici 1.755 de persoane şi cauzând moartea a 299 dintre ele, în lume fiind înregistrate în total 8.100 de cazuri şi 774 de decese. De la criza SARS, Hong Kong a instituit controale permanente ale temperaturii corpului la toate graniţele, pentru a monitoriza mai bine bolile infecţioase.
Graniţa cu provincia Guangdong din sudul Chinei este cea mai aglomerată trecere de frontieră din lume, cu mai mult de o jumatate de milion de oameni care călătoresc în ambele direcţii în fiecare zi.