SARS: S-a descoperit în China primul caz de transmitere de la om la om
alte articole
Ştirea, care nu este încă considerată alarmantă de experţi, este că virusul gripei H7N9 a făcut un mic pas înainte - cel puţin din punct de vedere al cunoaşterii caracteristicilor sale. Potrivit unui studiu publicat miercuri în British Medical Journal, există dovezi de transmitere de la om la om, chiar dacă "limitată şi nesustenabilă".
Primul pacient, trăia în estul Chinei şi era un vizitator regulat al pieţelor de păsări: în acest context, ar fi venit în contact cu virusul noii gripe. 5-6 zile de la debutul simptomelor de gripă, care mai târziu s-ar fi agravat ducând la necesitatea de spitalizare (la 11 martie). Omul a fost transferat în două unităţi diferite de terapie intensivă înainte de a muri (pe 4 mai), după aproximativ o lună şi jumătate.
Aproximativ două săptămâni după tată, s-a îmbolnăvit şi fiica bolnavului, de 32 de ani, în stare bună de sănătate şi care nu a avut niciun contact cu animalele, dar care a fost foarte aproape de tatăl ei în timpul sejururilor acestuia în spitale. Ea ar fi contractat infecţia în timp ce-l îngrijea pe tatăl său în primele zile de spitalizare. O analiză a genomului virusului a celor doi pacienţi au confirmat transmisia.
Contagiunea ar putea fi cauzată de lipsa unor măsuri adecvate de prevenire. La 30 iunie noua infecţie din estul Chinei a lovit 133 de persoane şi a ucis 43, dar până acum nu s-a vorbit de transmitere între oameni.
Descoperirea a fost făcută de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din oraşul Nanjing, investigând cazul celor două persone care au murit din cauza virusului, tatăl şi fiica sa.
Conform cercetătorilor explicaţia cea mai plauzibilă este exact transmiterea directă între tată şi fiică, deşi studiul arată că virusul nu a dobândit deocamdată o capacitate de a se transmite de la o persoana la alta într-un mod eficient. "Totuşi, acest lucru - subliniază studiul – întăreşte opinia comună că virusul are şansa de a deveni o pandemie".
Epidemia pare să se fi oprit, dar experţii spun ca ar putea reveni cu sezonul rece.
Directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, la Geneva, la deschiderea Adunării Mondiale a Sănătăţii, a declarat: "Nimeni nu poate prezice care va fi evoluţia acestei crize", subliniind, totuşi, că "în prezent transmiterea de la om la om a virusului este neglijabilă". "Virusurile gripei aviare suferă mutaţii constant", a mai declarat Margaret Chan.
Guvernul chinez are o reputaţie proastă în ceea ce priveşte divulgarea de informaţii privind sănătatea publică. O formă neobişnuită de pneumonie apărea în China la sfârşitul anului 2002 şi s-a transformat într-un focar internaţional mortal la începutul anului 2003. La vremea respectivă, China a ţinut ascunsă şi chiar a negat izbucnirea bolii, ceea ce a dus la o răspândire rapidă a SARS pe glob. 30 de ţări au fost afectate, 8000 de oameni s-au îmbolnăvit şi în jur de 800 au murit.
Prima raportare Epoch Times despre SARS a apărut în februarie 2003. În martie, când mass-media chineză de stat a încercat să muşamalizeze adevărul şi când alte agenţii mass-media chineze din afara Chinei nu au acordat deosebită atenţie epidemiei de SARS, ziarul The Epoch Times a publicat peste 300 de articole de ştiri despre SARS, avertizând oamenii din întreaga lume asupra pericolului.