Anunţul şocant al unei echipe de cercetători: "Suntem gata să generăm super viruşi de SARS”

Un tehnician conduce teste pentru virusul H7N9 al gripei aviare la Centrul Kunming pentru Controlul Bolilor, la 10 aprilie 2013, în Kunming, China.
Un tehnician conduce teste pentru virusul H7N9 al gripei aviare la Centrul Kunming pentru Controlul Bolilor, la 10 aprilie 2013, în Kunming, China. (ChinaFotoPress / Getty Images)

Specia umană este din nou pe cale de a crea ceva care ar putea ajunge o armă letală pentru întreaga omenire: două echipe separate de oameni de ştiinţă au anunţat că sunt pe punctul de a crea viruşi superiori gripei aviare H7N9.

Noul virus va fi extrem de pandemic. Grupul de experţi este condus de Ron A. M. Fouchier, de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam şi Yoshihiro Kawaoka de la Universitatea din Wisconsin, aceeaşi cercetători care au fost în centrul unei dezbateri, în 2012, deoarece au efectuat experimente similare cu virusul H5N1.

Cercetătorii explică faptul că intenţia lor este de a anticipa evoluţia posibilă a virusului. În paginile mai multor reviste ştiinţifice de prestigiu, ei explică faptul că ameninţarea unei noi pandemii de gripă aviară ar putea apare odată cu sosirea iernii.

Crearea unui super virus în laborator, susţin cercetătorii, ar da şansele descoperirii punctelor slabe ale virusului, în scopul de a ajuta autorităţile să dezvolte armele necesare pentru a contracara răspândirea acestuia.

Totul, a garantat echipa de oameni de ştiinţă, va fi făcut în cadrul "standardelor stricte de biosecuritate", sub supravegherea comisiilor de experţi. Riscurile, cu toate acestea, sunt reale şi, într-un editorial, revista Nature and Science, invită cercetătorii să fie atenţi şi să nu încerce să exagereze beneficiile care ar rezulta din experimente în acelaşi timp cu ignorarea riscurilor la care supun întreaga omenire.