Gripa aviară, descoperită în Portugalia

Focar de gripă aviară a găinilor ouătoare.
Focar de gripă aviară a găinilor ouătoare. (MUNIR UZ ZAMAN / AFP / Getty Images)

Dacă acum câteva zile autorităţile din Hong Kong anunţau că o menajeră în vârstă de 36 de ani din Indonezia a fost infectată cu noua tulpină a gripei aviare H7N9, acum este rândul autorităţilor din Portugalia să anunţe prezenţa virusului aviar pe teritoriul ţării lor.

Din fericire, în acest caz nu este vorba încă despre infectarea vreunui om, ci despre circa 60 de pui contaminaţi cu virusul gripei aviare. Aceştia au fost descoperiţi într-o fermă din regiunea Alentejo, în sudul Portugaliei şi nu erau destinaţi comercializării, ci consumului propriu. Autorităţile au decis sacrificarea puilor şi instituirea unui perimetru de securitate de un kilometru în jurul fermei.

Ministrul portughez al Agriculturii a informat despre această situaţie, abia joi. Potrivit oficialilor portughezi, este vorba despre un virus de tip H7, care prezintă o virulenţă scăzută. Acesta este primul caz de gripă aviară în ţară din ianuarie 2008.

În luna august, Italia a fost lovită şi ea de gripa aviară. După Ferrara, localitate situată în nordul ţării, unde au fost sacrificaţi 128.000 de pui de la o fermă, a fost descoperit în Bologna, unde alte 500.000 de găini au fost sacrificate.

În Portugalia nu există indicii despre transmiterea la om a unui asemenea virus, a susţinut un înalt responsabil guvernamental portughez, citat de AFP.

Nu acesta a fost cazul în Hong Kong, unde acum doar câteva zile, autorităţile au raportat despre o menajeră din Indonezia care a fost infectată cu noua tulpină a gripei aviare H7N9, după ce a călătorit în China şi a intrat în contact cu păsări de curte vii. Ea este acum în stare critică, au anunţat oficialii, citaţi de BBC.

Cazul din Hong Kong este un semn că virusul se răspândeşte dincolo de China continentală, unde au fost raportate cele mai multe infecţii, şi de Taiwan.

Până în prezent au fost confirmate cel puţin 139 de cazuri de infectări ale oamenilor cu tulpina H7N9, inclusiv 45 de decese potrivit unei declaraţii a OMS din 6 noiembrie. Marea majoritate a acestor cazuri sunt înregistrate în China. Trecerea de la animal la om a tulpinei H7N9 a fost confirmată de mass-media de stat din China pentru prima dată în luna martie, când două persoane din Shanghai au murit.

Desigur, aceasta este varianta oficială. Istoria ne arată că regimul comunist chinez dă dovadă uneori de lipsă de sinceritate când vine vorba de astfel de subiecte sensibile, cum s-a întâmplat cu virusul SARS, spre exemplu.

Se cade să amintim aici despre reportajul realizat de Epoch Times, în 2006, care a expus numărul cazurilor din China, de transmitere a tulpinii H5N1 a virusului de gripă aviară la oameni şi care s-a dovedit a fi de 30 de ori mai mare decât estima atunci Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„În mod şocant, există 425 de pacienţi care au contractat gripa aviară în China”, a dezvăluit atunci un fost jurnalist chinez ziarului The Epoch Times. La vremea respectivă OMS a confirmat doar 15 cazuri umane de H5N1 în China, ca parte din numărul global total de 176.