Gripa aviară H7N9 rezistentă la medicamente - Beijingul raportează un caz nou

Un nou studiu privind tulpina de gripă aviară H7N9 arată că aceasta poate deveni rezistentă la medicamentele antivirale.
O femeie care poartă o mască de faţă trece pe lângă un afiş în care este explicat modul de evitare a virusului gripei aviare H7N9, în Beijing, 24 aprilie 2013. (Wang Zhao / AFP / Getty Images)
Sally Appert
30.05.2013

Un nou studiu privind tulpina de gripă aviară H7N9 arată că aceasta poate deveni rezistentă la medicamentele antivirale.

Până în prezent, autorităţile chineze au raportat 131 de cazuri, dintre care 37 de persoane au murit. Agenţia oficială de ştiri Xinhua a confirmat un nou caz în Beijing pe 28 mai - un băiat de 6 ani din districtul Haidian.

Aceasta este a doua incidenţă a virusului în capitală şi primul caz uman nou ce a fost raportat de pe 8 mai, atunci când regimul a declarat că focarul este sub control.

Într-o lucrare publicată în The Lancet pe 28 mai, cercetătorii chinezi au analizat rezultatele unui studiu realizat pe 14 pacienţi spitalizaţi şi infectaţi cu H7N9 din Shanghai. Toţi au fost trataţi cu Tamiflu, dar trei nu au răspuns la tratament şi situaţia lor s-a înrăutăţit. Două dintre aceste persoane s-au dovedit a avea o tulpină H7N9 rezistentă la medicamente şi care nu a mai fost văzută anterior.

În timp ce starea majorităţii pacienţilor s-a îmbunătăţit, plămânii celor doi care aveau tulpina rezistentă au cedat şi ei sunt conectaţi la echipamente de respiraţie artificială. Ambii au avut în continuare niveluri ridicate ale virusului, în ciuda medicamentelor, iar unul dintre ei a murit.

Autorii studiului au declarat că toate cazurile de H7N9 ar trebui tratate cu promptitudine, dar că problema rezistenţei la medicamente trebuie luată în considerare.

"Uşurinţa cu care apare rezistenţa la antivirale în virusurile A/H7N9 este îngrijorătoare; aceasta trebuie monitorizată îndeaproape şi luată în considerare în viitoarele planuri pandemice de răspuns", au concluzionat cercetătorii în studiul lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor