Focarul de gripă aviară a costat China 6,5 miliarde de dolari

Un spital aflat în carantină în Shanghai, din cauza virusului H7N9
Un spital aflat în carantină în Shanghai, din cauza virusului H7N9 (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Virusul H7N9 pare să fi cauzat pierderi de 6.5 miliarde de dolari, şi aceasta doar la nivel de China, au declarat marţi experţii ONU, potrivit unui raport Reuters.

Experţii au declarat că autorităţile medicale din toată ţările lumii trebuie să fie cu ochii în patru pentru a detecta virusul, care şi-ar putea dezvolta capacitatea de a se răspândi cu uşurinţă de la om la om şi de a provoca o pandemie de gripă mortală.

În China continentală, au fost înregistrate 130 de îmbolnăviri, soldate cu 36 de decese, din martie când a apărut noul virus de gripă aviară şi pâna în prezent, dar nu au mai fost detectate noi cazuri de la începutul lunii mai, a declarat ministrul sănătăţii Li Bin la o reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Un caz a fost semalat în Taiwan în luna aprilie, numărul total de îmbolnăviri ajungând la 131.

H7N9 este extrem de patogen la om, provocând o afecţiune respiratorie severă, dar nu este virulent la păsări, fiind aproape imposibil ca agricultorii să detecteze dacă păsările sunt purtătoare de virus sau nu, au afirmat experţii.