Prăjitură cu mere şi nucă caramelizată

Prăjitura sau plăcinta cu mere este una din dulciurile preferate ale multora dintre noi. Delicioasă, învesmântată parcă în mister, simplă sau combinată cu alte fructe, ne delectează prin aroma şi gustul ei dulce acrişor. Uşor de pregătit, păstrând parcă spiritul tradiţiei viu, ne face să trăim momente de neuitat, alături de familie şi de prieteni. Alteori, ne trezeşte amintiri plăcute din copilărie şi ne îmbie să ne întoarcem înapoi în trecut, spre tărâmul purităţii.
Maria Matyiku/ Epoch Times
25.11.2011

Prăjitura sau plăcinta cu mere este una din dulciurile preferate ale multora dintre noi. Delicioasă, înveşmântată parcă în mister, simplă sau combinată cu alte fructe, ne delectează prin aroma şi gustul ei dulce acrişor. Uşor de pregătit, păstrând parcă spiritul tradiţiei viu, ne face să trăim momente de neuitat, alături de familie şi de prieteni. Alteori, ne trezeşte amintiri plăcute din copilărie şi ne îmbie să ne întoarcem înapoi în trecut, spre tărâmul purităţii.

Iată un exemplu de prăjitură rapidă şi delicioasă, pe care puteţi să o savuraţi împreună cu cei dragi.

Ingrediente:

Pentru aluat:

- 500 g. făină

- 250 g. unt(rece)

- 1 vârf de cuţit sare

- 2 linguri zahăr

- 1 plic praf de copt (10 g.)

- 50 ml. apă călduţă

Pentru umplutură:

- 1 ½ kg mere

- 2 linguriţe scorţişoară

- 10 linguri zahăr

- 6-8 linguri gris sau pesmet

Uşor de pregătit, păstrând parcă spiritul tradiţiei viu, ne face să trăim momente de neuitat, alături de familie şi de prieteni. Alteori, ne trezeşte amintiri plăcute din copilărie şi ne îmbie să ne întoarcem înapoi în trecut, spre tărâmul purităţii.

- 150 gr nuci măcinate

Pentru ornat:

- zahăr pudră

Mod de preparare:

Într-un castron, se amestecă faina şi praful de copt şi se frământă cu untul, tăiat bucăţele, până când untul s-a încorporat în făină. Se adaugă zahăr, sare, apa călduţă şi se frământă în continuare, până când aluatul devine vârtos şi se desprinde de pe mâini.

Se împarte aluatul în două, se întinde jumătate din el în formă dreptunghiulară, după care se transferă în tava tapetată.

Se presară deasupra, cât mai uniform, 3, 4 linguri de pesmet prăjit în unt:

Se decojesc şi se rad merele pe răzătoarea mare; se stropesc cu puţină zeamă de lămâie ca să nu se înnegrească. Într-o cratiţă, se caramelizează 10 linguri de zahăr. După ce zahărul s-a topit şi culoarea devine roşiatica, se toarnă nuca măcinată în ploaie şi se amestecă rapid. Se adaugă merele rase şi se lasă la foc mic, ca să se evapore din sucul lăsat de mere. Când sunt călite se amestecă şi scorţişoara.

Se întinde compoziţia de mere peste aluatul din tavă şi se presară restul de pesmet. Se acoperă merele cu cea de-a doua foaie de aluat. Se înţeapă cu o furculiţa din loc în loc pentru ca aluatul să nu se umfle, iar aburii să iasă uşor.

Se dă prăjitura la cuptor, la foc potrivit (180 grade C/ 350F) pentru 35 -40 de minute.

Se lasă 10-15 minute la răcit, după care se pudrează şi se feliază, după preferinţă.

Este un deliciu... sper s-o încercaţi!!!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor