Salată de andive cu măr şi fistic – extrem de sănătoasă

Salată de andive
Salată de andive (Maria Matyiku / Epoch Times)

O salată săţioasă şi răcoroasă care combină textura crocantă uşor amăruie a frunzelor albe şi cărnoase ale andivei cu dulceaţa mărului şi aroma plăcută a fisticului.

Puternic antioxidant, fisticul este cunoscut pentru efectul miraculos în reducerea nivelului de colesterol şi menţinerii arterelor sănătoase. Doar un mic pumn de fistic oferă o doză sănătoasă de grăsimi, antioxidanţi şi vitamine. Antioxidanţii sunt esenţiali pentru protejarea pielii şi împotriva îmbătrânirii celulelor, contribuind şi la eliminarea toxinelor din organism.

Andivele sunt extrem de bogate în fibre, consumul de fibre fiind un mod excelent de-a menţine sentimentul de saţietate pentru cei care ţin dietă; sunt de altfel şi o sursă excelentă de vitamine şi minerale, având un conţinut ridicat de calciu.

Ingrediente:

500 g andive,
4 linguri ulei de măsline,
2 căţei de usturoi,
2 linguri de fistic,
O legătură de pătrunjel,

Un măr mare sau două mere mici,
4 linguri de muştar,
4 linguri de apă minerală sau de supă,
Sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Andivele se spală bine, având grijă să nu rămână nimic printre frunze, apoi se taie în jumătate şi se îndepărtează partea cotoroasă. Frunzele mai mari se pot tăia în bucăţi de 4-5 cm. Se pun apoi într-un bol de salată.

Mărul se spală şi se taie în felii subţiri, îndepărtându-se seminţele şi cotorul. Feliile de măr se amestecă cu andivele. Se lasă deoparte 5-6 felii pentru decorare.

Frunzele de pătrunjel se mărunţesc şi se presară peste mere şi andive.

Uleiul se pune într-o tigaie la foc mic şi se încălzeşte. Se adaugă usturoiul mărunţit bine (dat prin presă) şi fisticul. Se găteşte mai puţin de un minut, atât cât usturoiul să lase aroma şi să piardă din iuţeală, iar fisticul să capete o culoare vibrantă.

Se ia de pe foc, se lasă deoparte să se răcească puţin, apoi se adaugă muştarul şi se amestecă uşor, turnându-se apă minerală puţin câte puţin. Mixtura obţinută se toarnă peste andive şi se amestecă bine.

Se ornează cu feliile de măr rămase, iar de deasupra se mai poate presăra puţin fistic.

Această minunată salată se consumă proaspătă ca atare sau alături de peste, cartofi, fripturi, etc.

Vă dorim poftă bună!