Biscuiţi cu migdale, alune, fistic şi cardamom – o simfonie de arome

Aceşti biscuiţi moi şi deosebit de aromaţi au o textură bogată dată de combinaţia de alune de pădure, migdale şi miez de fistic la care se adaugă aroma de vanilie şi cardamom. Este o reţetă fără făină sau lactate, în care untul este înlocuit cu grăsimi sănătoase(polinesaturate şi monosaturate) aflate în compoziţia alunelor, migdalelor şi fisticului. Aceşti biscuiţi delicioşi sunt apreciaţi deopotrivă de copii şi adulţi, fiind o variantă perfectă pentru persoanele alergice la gluten.
Maria Matyiku
28.03.2013

Aceşti biscuiţi moi şi deosebit de aromaţi au o textură bogată dată de combinaţia de alune de pădure, migdale şi miez de fistic la care se adaugă aroma de vanilie şi cardamom. Este o reţetă fără făină sau lactate, în care untul este înlocuit cu grăsimi sănătoase (polinesaturate şi monosaturate) aflate în compoziţia alunelor, migdalelor şi fisticului. Aceşti biscuiţi delicioşi sunt apreciaţi deopotrivă de copii şi adulţi, fiind o variantă perfectă pentru persoanele alergice la gluten.

Ingrediente (pentru 36 de biscuiţi)

  • 100 gr miez de fistic
  • 150 gr migdale măcinate
  • 50 gr alune de pădure prăjite
  • 150 gr zahăr
  • 3 pliculeţe de zahăr vanilat
  • 1 linguriţă cardamom
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 2 albuşuri de ou
  • 1 linguriţă miere
  • sucul de la o lămâie

Opţional se pot adăuga 2 linguriţe de apă de trandafiri. Dacă folosiţi apă de trandafiri, reduceţi 2 linguriţe din sucul de lămâie.

Modul de preparare:

Măcinaţi fin alunele, migdalele şi miezul de fistic.

Într-un castron, bateţi albuşurile de ou până când se întăresc, adăugând din când în când puţină sare. Adăugaţi apa de trandafir şi mierea, şi amestecaţi uşor până când se încorporează bine.

Adăugaţi apoi amestecul de alune, migdale şi fistic măcinate, zahărul vanilat şi praful de copt dizolvat în sucul de lămâie şi amestecaţi până când obţineţi un aluat moale şi puţin lipicios. Acoperiţi aluatul cu o folie de plastic şi lăsaţi-l să stea deoparte câteva ore, timp în care aromele din ingrediente se vor combina bine între ele.

Se încălzeşte cuptorul la 150° C.

Se pregăteşte o tavă de copt, care se căptuşeşte cu hârtie de pergament.

Se presară suprafaţa de lucru cu un strat de zahăr pudră. Aluatul se împarte în patru părţi egale. Se ia primul sfert din aluat şi se rulează prin zahărul pudră, până când se obţine un cilindru de aproximativ 3 cm în diametru. Aluatul se taie în bucăţi de circa 3 cm lungime, se modelează foarte puţin la capete, apoi se tăvăleşte prin zahăr pudră după care se aşează în tava pregătită dinainte. Se lasă cel puţin 3 cm distanţă între biscuiţi, pentru a se evita lipirea acestora.

O atenţie deosebită trebuie acordată duratei de coacere. Dacă doriţi biscuiţi mai plaţi de 1,5 -2 cm grosime, este recomandat să-i coaceţi timp de 10-12 minute. Biscuiţii de 2,5 - 3 cm grosime se coc 20 minute. Dacă-i ţineţi prea mult la cuptor aceştia vor fi tari la suprafaţă iar miezul îşi va pierde frăgezimea. Imediat după ce se scot din cuptor, biscuiţii sunt foarte moi şi se zdrobesc uşor. Trebuie lăsaţi să se odihnească 5 minute, după care se vor întări suficient încât să poată fi transferaţi pe un platou întins, pentru a se răci complet.

Încercaţi să rezistaţi ispitei şi păstraţi o parte din biscuiţi până a doua zi. Veţi observa că in ziua următoare biscuiţii vor deveni mult mai aromaţi.

Se pot păstra până la o săptămână în cutii sau pungi de plastic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor