Bilanţul cutremurului din Turcia trece de 12.000 de morţi. Oamenii se plâng de lipsa asistenţei din partea statului

Urmările cutremurului din Turcia, 6 februarie 2023 (Youtube - captură ecran)
D.B.
09.02.2023

Bilanţul cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria în această săptămână a trecut joi de 15.000 de morţi, pe fondul furiei celor care au rămas fără locuinţe şi a frustrării cauzate de sosirea lentă a echipelor de salvare, potrivit Reuters.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat, miercuri, în timpul unei vizite în zona dezastrului, că operaţiunile funcţionează acum normal şi a promis că nimeni nu va rămâne fără adăpost. Declaraţia vine în contextul în care, pe o porţiune din sudul Turciei, oamenii au căutat adăposturi temporare şi alimente în condiţii de iarnă geroasă şi au aşteptat lângă mormane de moloz cu speranţa că familia şi prietenii ar putea fi încă vii sub dărâmături.

Bilanţul confirmat al victimelor din Turcia a crescut la 12 391 de morţi până joi dimineaţă, a anunţat Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor, cu peste 30% mai mult decât miercuri.

Salvatorii încă mai găseau unele persoane în viaţă. Însă mulţi turci s-au plâns de lipsa de echipamente, de expertiză şi de sprijin pentru salvarea celor prinşi în capcana clădirilor surpate la seism, uneori chiar dacă auzeau strigăte de ajutor.

"Unde este statul? Unde au fost timp de două zile? Îi implorăm. Lăsaţi-ne pe noi să o facem, îi putem scoate de acolo", a declarat Sabiha Alinak, miercuri, în apropierea unei clădiri prăbuşite acoperite de zăpadă din oraşul Malatya, unde rudele ei tinere erau blocate.

Scene şi plângeri similare au existat şi în zona de nord a Siriei, care a fost puternic afectată de cutremurul de luni, unde bilanţul morţilor a urcat la cel puţin 2.950 de persoane până miercuri, potrivit guvernului şi unui serviciu de salvare care operează în nord-vestul controlat de rebeli.

Ambasadorul Siriei la Naţiunile Unite a recunoscut că guvernul are o "lipsă de capacităţi şi de echipamente", dând vina pe mai mult de un deceniu de război civil în ţara sa şi pe sancţiunile occidentale.

Se aştepta ca numărul morţilor din ambele ţări să crească, deoarece sute de clădiri prăbuşite în multe oraşe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau când a avut loc cutremurul.

În oraşul turc Antakya, zeci de cadavre, unele acoperite cu pături şi cearşafuri, iar altele în saci mortuari, erau aliniate pe jos în faţa unui spital.

Melek, în vârstă de 64 de ani, a deplâns lipsa echipelor de salvare: "Am supravieţuit cutremurului, dar vom muri aici din cauza foamei sau a frigului".

Mulţi dintre cei aflaţi în zona dezastrului au dormit în maşinile lor sau pe străzi sub pături, în frig, de teamă să nu se întoarcă în clădirile zguduite de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade - cel mai mortal din Turcia din 1999 încoace - şi de cel de-al doilea cutremur puternic ce s-a produs câteva ore mai târziu.

Oficialii turci au declarat că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est. În Siria, oamenii au fost ucişi până în sudul Hama, la 250 km de epicentru.

Peste 298.000 de persoane au rămas fără adăpost şi au fost deschise 180 de adăposturi pentru persoanele strămutate, a anunţat presa de stat siriană, referindu-se, aparent, la zonele aflate sub controlul guvernului, şi nu la cele deţinute de facţiunile opoziţiei.

În Siria, eforturile de ajutorare sunt complicate de un conflict care a divizat naţiunea şi i-a distrus infrastructura.

Livrarea ajutoarelor umanitare ale ONU prin Turcia către milioane de persoane din nord-vestul Siriei ar putea fi reluată joi, după ce operaţiunea de lungă durată a fost oprită din cauza cutremurului, au declarat oficialii ONU.

Twitter şi TikTok, blocate în Turcia după seism

Erdogan, care a declarat stare de urgenţă în 10 provincii şi a trimis trupe pentru a ajuta, a vizitat miercuri Kahramanmaraş pentru a vedea pagubele şi eforturile de salvare şi ajutorare. Vorbind cu reporterii, cu un vuiet de sirene de ambulanţă pe fundal, el a spus că au existat probleme cu drumurile şi aeroporturile, dar "suntem mai bine astăzi".

"Vom fi mai bine mâine şi mai târziu. Avem încă unele probleme cu combustibilul... dar le vom depăşi şi pe acestea", a declarat Erdogan.

Totuşi, dezastrul va reprezenta o provocare pentru Erdogan în alegerile din mai, care se anunţau deja a fi cea mai grea luptă din cele două decenii de mandat.

Orice percepţie că guvernul nu reuşeşte să abordeze dezastrul în mod corespunzător ar putea afecta perspectivele sale. În schimb, analiştii spun că el ar putea să adune sprijin naţional în jurul răspunsului la criză şi să-şi consolideze poziţia.

Twitter a fost restricţionat miercuri în Turcia, chiar în momentul în care populaţia ajunsese să "se bazeze pe acest serviciu" în urma dezastrului, a declarat observatorul de internet Netblocks.

Directorul executiv al Twitter, Elon Musk, a declarat ulterior, într-o postare, că firma a fost informată de guvernul Turciei că accesul complet la platforma de socializare va fi reactivat "în scurt timp".

Expertul în drepturi cibernetice şi profesor la Universitatea Bilgi din Istanbul, Yaman Akdeniz, a declarat că nu este clar care a fost cauza restricţiei, adăugând că accesul la TikTok a fost, de asemenea, limitat în Turcia.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, care ar putea impune astfel de restricţii, nu a fost disponibil pentru comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor