Rusia a redirecţionat 30.000 de soldaţi din Ucraina pentru a apăra regiunea Kursk, susţine Kievul

Soldaţi ruşi (Getty Images)
Redacţia
29.08.2024

Rusia a redirecţionat aproximativ 30.000 de soldaţi de pe liniile frontului din estul Ucrainei către regiunea Kursk, a declarat, marţi, comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, potrivit The Hill.

Totuşi, Sîrskîi nu a precizat din ce direcţii din estul Ucrainei au fost mutate trupele ruseşti.

El a adăugat, în timpul unui forum ucrainean, că numărul trupelor ruse redistribuite "este în creştere", iar ofensiva din regiunea rusă Kursk pune presiune pe Moscova.

Ucraina a revendicat până acum aproape 800 km pătraţi de teritoriu rusesc în Kursk, a capturat 100 de aşezări şi a luat 594 de prizonieri ruşi, a mai spus Sîrskîi.

Statele Unite au declarat, de asemenea, că există dovezi ale redirecţionării trupelor ruseşti de pe linia frontului din Ucraina, dar nu au furnizat detalii cu privire la aceste redistribuiri.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat luni reporterilor că SUA este în strânsă legătură cu regimul de la Kiev cu privire la modul în care regiunea rusă Kursk se încadrează în "efortul mai amplu" de a apăra Ucraina.

"Aceasta este o întrebare la care numai ucrainenii pot răspunde", a spus el. "Vom continua să lucrăm cu ei pentru a înţelege mai bine cerinţele şi nevoile lor de asistenţă în materie de securitate în vederea realizării unui obiectiv strategic mai larg".

Unul dintre obiectivele-cheie ale incursiunii Ucrainei din 6 august în Kursk a fost acela de a redirecţiona trupe ruseşti de pe linia frontului pentru a atenua presiunea de acolo, în timp ce forţele ucrainene se apără împotrivă unei incursiuni ruseşti în estul regiunii Doneţk.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis să nu oprească ofensiva din Doneţk şi să nu distragă atenţia de la obiectivele Kremlinului în această regiune, iar forţele ruse continuă să avanseze pe linia frontului.

Oraşele Pokrovsk şi Toreţk din Doneţk rămân sub o presiune intensă, iar trupele ruse care se apropie au forţat evacuări. Cucerirea acestor oraşe va consolida poziţia Rusiei în Donbas, format din regiunile estice Doneţk şi Lugansk, şi va permite trupelor ruseşti să avanseze spre oraşele gemene Sloviansk şi Kramatorsk.

Sîrskîi a declarat marţi că Pokrovsk "este destul de complex”, cu peste 50 de ciocniri la fiecare 24 de ore în zonă.

"Dar preţul pe care îl plătesc este extrem de ridicat, forţele noastre de apărare fac totul pentru a opri avansarea", a spus el. "Suntem în control deplin şi comandanţii fac totul pentru a stabiliza situaţia".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, de asemenea, că un alt obiectiv al ofensivei din Kursk este crearea unei zone tampon în regiunea de frontieră a Rusiei pentru a proteja Ucraina de atacuri.

În plus, Zelenski a mai spus la forumul de marţi că "operaţiunea din Kursk este unul dintre punctele planului Ucrainei pentru victoria în acest război" şi că îi va prezenta un plan de victorie preşedintelui american Joe Biden în cadrul unei întâlniri din septembrie.

"Succesul acestui plan depinde de el. Dacă ne va da ceea ce este în acest plan sau nu", a spus Zelenski, posibil referindu-se la apelul său ca SUA să permită Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru a lovi adânc în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor