Marea Britanie sprijină utilizarea de către Kiev a rachetelor Storm Shadow în Rusia. Dar nu doreşte o dispută cu SUA

Vladimir Zelenski (SERGEI SUPINSKY/AFP VIA GETTY IMAGES)
Redacţia
29.08.2024

Marea Britanie sprijină utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina în Rusia, dar nu va solicita public această acţiune, din cauza îngrijorării că ar provoca o dispută cu SUA, relatează The Telegraph.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat să folosească aceste arme, care pot evita radarul inamic şi pot lovi ţinte precise aflate la o distanţă de până la 305 km, pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Aceste rachete sunt în general utilizate alături de sisteme americane clasificate, ceea ce necesită permisiunea Washingtonului.

Potrivit sursei citate, nu a fost făcută o solicitare oficială către Statele Unite pentru ca Ucraina să utilizeze rachetele în interiorul Rusiei, dar un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat anterior că SUA este "îngrijorată de escaladare" atunci când vine vorba de utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune.

De asemenea, surse de la Casa Albă au declarat că multe obiective ruseşti se află acum în afara razei de acţiune a rachetelor Storm Shadow, astfel încât acestea ar putea să nu fie eficiente în războiul împotriva Rusiei.

Se crede că Sir Keir Starmer, premierul britanic, nu ar dori să provoace o dispută pe această temă şi că adoptă o "abordare consultativă" a negocierilor cu SUA în acest sens, după disputele diplomatice anterioare ale conservatorilor.

O sursă de la Whitehall a declarat: "Dorim să purtăm discuţii cu aliaţii cu privire la acest tip de lucruri, în loc să vrem să forţăm lucrurile şi să le facem".

Statele Unite au deplâns, în privat, abordarea Marii Britanii de a oferi echipament militar Ucrainei.

La începutul acestui an, Grant Shapps, fostul ministru britanic al Apărării, ar fi insistat ca forţele Kievului să atace navele de război ruseşti din Crimeea, în timp ce America a fost mai prudentă. Guvernul SUA a furnizat în cele din urmă rachete ATACMS care au fost utilizate în Crimeea.

Sursele au declarat la acea vreme că decizia Marii Britanii de a deveni prima naţiune occidentală care donează tancuri principale de luptă şi eforturile ţării de a livra avioane de luptă F-16 au provocat nelinişte la Washington, oficialii considerând că Londra încearcă să îi determine să ia decizii similare.

Shapps a fost învinovăţit pentru refuzul SUA de a sprijini candidatura fostului ministru al Apărării Sir Ben Wallace pentru a deveni secretar general al NATO. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a susţinut că această afirmaţie este "absurdă" şi că Biden l-a sprijinit întotdeauna pe Mark Rutte pentru acest rol.

O sursă militară de rang înalt a declarat: "SUA se teme de escaladare mai mult decât noi pentru că ei trebuie să se ocupe de ea. Noi nu", adăugând: "Ei, la urma urmei, ar trebui să ridice piesele. Mica Britanie nu se poate lupta cu Rusia".

Pe lângă teama că atacurile cu rachete Storm Shadow în Rusia ar putea duce la o escaladare a conflictului, există îngrijorări în SUA că rachetele ar putea acum să nu reuşească să distrugă obiectivele ruseşti care au fost mutate departe de graniţă.

Sursa de la Whitehall a declarat: "Este, de asemenea, adevărat că ucrainenii se concentrează foarte mult pe un anumit grup de arme şi este o tactică tipică a lui Zelenski să facă presiuni pentru aşa ceva. Ruşii au devenit, de asemenea, inteligenţi în această privinţă şi cele mai critice active au fost mutate în afara razei de acţiune".

Marţi, Sir Keir nu a vrut să spună dacă Ucraina ar trebui să poată folosi rachetele pentru a lovi ţinte din Rusia.

Prim-ministrul a declarat: "Nu am de gând să intru în chestiuni tactice privind utilizarea armelor, din motive pe care ştiu că le veţi înţelege".

Cu toate acestea, el a adăugat: "Vom fi alături de ei atât timp cât va fi necesar".

Potrivit The Telegraph, la începutul acestei veri, guvernul britanic a cerut SUA să renunţe la poziţia sa şi să permită ca armele să fie utilizate în interiorul Rusiei.

Acest lucru vine în contextul în care Zelenski a anunţat marţi că Ucraina a efectuat cu succes primul său test de foc al unei rachete balistice de fabricaţie internă.

Deşi preşedintele ucrainean nu a dat detalii despre test, inginerii ucraineni lucrează din 2014 la dezvoltarea unei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune care să înlocuiască sistemul Tochka-U din era sovietică.

Programul a fost accelerat după ce, în acelaşi an, Rusia a lansat prima sa invazie în estul regiunii ucrainene Donbas şi a anexat ilegal Crimeea.

Aşa-numitul sistem de rachete Hrim-2, sau Sapsan, este conceput pentru a lovi ţinte la o distanţă de aproximativ 483 km şi poate fi montat pe un camion.

Fabian Hoffmann, cercetător doctoral în tehnologia rachetelor la Universitatea din Oslo, a declarat: "Testul reuşit este o veste bună, dar nu ar trebui să interpretăm prea mult. Sapsan SRBM este probabil încă la câteva luni, dacă nu chiar ani distanţă de atingerea capacităţii operaţionale iniţiale.

Cu toate acestea, după cum am subliniat şi eu şi alţii, dacă Ucrainei îi este interzisă utilizarea armelor occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din interiorul Rusiei, este esenţial ca Ucraina să îşi dezvolte propriile sisteme de rachete cu încărcătură şi viteză mai mari".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor