Taifunul Shanshan loveşte Japonia. Milioane de oameni au primit ordin să fie evacuaţi

(YouTube Screenshot)
Redacţia
29.08.2024

Milioane de oameni au primit ordin să îşi evacueze locuinţele în timp ce taifunul Shanshan a lovit joi sud-vestul Japoniei cu vânturi puternice şi ploi torenţiale, întrerupând alimentarea cu energie electrică, îngreunând traficul aerian şi forţând mari fabrici să se închidă.

Cel puţin trei persoane au fost ucise până în prezent şi zeci au fost rănite în ceea ce autorităţile au avertizat că ar putea fi una dintre cele mai puternice furtuni care au lovit vreodată regiunea, potrivit Reuters.

Toyota şi-a suspendat activitatea în toate fabricile din ţară din cauza furtunii, în timp ce alţi producători de automobile, Nissan şi Honda, şi firmele de semiconductori Renesas, Tokyo Electron şi Rohm au oprit, de asemenea, temporar producţia la unele fabrici.

Cu rafale de aproximativ 50 de metri pe secundă (180 km pe oră/112 mph), suficient de puternice pentru a spulbera camioane în mişcare, taifunul se afla în apropierea oraşului Unzen din prefectura Nagasaki la ora locală 3:00 p.m. (0600 GMT) şi se deplasa spre nord, potrivit agenţiei meteorologice nipone.

Peste 200.000 de gospodării din şapte prefecturi au rămas fără curent electric în după-amiaza zilei de joi, potrivit Kyushu Electric Power Co. Compania de utilităţi a declarat anterior că nu a existat niciun impact la centrala sa nucleară Sendai din oraşul Satsumasendai, unde furtuna a ajuns pe uscat mai devreme în cursul acestei zile.

Secretarul şef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi, a declarat într-o conferinţă de presă că trei persoane au murit şi una a fost dată dispărută în incidente legate de taifun, în timp ce agenţia de gestionare a dezastrelor a declarat că 45 de persoane au suferit răni.

După ce se va desfăşura deasupra Kyushu în următoarele câteva zile, se aşteaptă ca furtuna să se apropie de regiunile centrale şi estice, inclusiv de capitala Tokyo, în jurul weekendului, a declarat agenţia meteorologică.

Peste 5,2 milioane de persoane au primit avize de evacuare în întreaga ţară, au declarat autorităţile, în principal în Kyushu, dar şi în unele zone din centrul Japoniei, care au fost afectate de ploi abundente care au provocat miercuri o alunecare de teren.

Companiile aeriene, inclusiv ANA Holdings şi Japan Airlines, au anunţat deja anularea a aproape 800 de zboruri. Serviciile feroviare au fost suspendate în multe zone din Kyushu, în timp ce sute de servicii de autobuz şi feribot au fost, de asemenea, oprite, potrivit Ministerului Transporturilor.

Taifunul Shanshan este cel mai recent fenomen meteorologic violent care loveşte Japonia, după taifunul Ampil, care a dus, de asemenea, la pene de curent şi evacuări, la începutul acestei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor