Forţele israeliene lansează atacuri în întreaga Gaza. Au adus tancuri în centrul oraşului Khan Younis

Tancuri israeliene în Gaza (Getty Images)
Redacţia
29.08.2024

Forţele israeliene au trimis tancuri mai adânc în oraşul Khan Younis, din sudul Fâşiei Gaza, şi au lansat lovituri în întreaga enclavă, ucigând cel puţin 34 de palestinieni în cursul zilei de miercuri, potrivit medicilor din Gaza.

Locuitorii din Khan Younis au declarat că tancurile israeliene au făcut un avans surpriză în centrul oraşului, iar armata israeliană a ordonat evacuări în est, forţând multe familii să fugă pentru siguranţă, în timp ce altele au fost prinse acasă, potrivit Reuters.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii au declarat că loviturile israeliene din Khan Younis au ucis cel puţin 11 persoane.

În oraşul central Deir Al-Balah, unde s-au refugiat cel puţin un milion de persoane, un atac aerian israelian a ucis opt palestinieni în apropierea unei şcoli care adăposteşte familii strămutate, au declarat medicii.

În Nuseirat, în centrul Fâşiei Gaza, jurnalistul Mohammed Abed-Rabbo a fost ucis împreună cu sora sa într-un atac israelian asupra casei lor, au declarat medicii.

În ultimele zile, Israelul a emis mai multe ordine de evacuare în Gaza, cele mai multe de la începutul războiului care durează de aproape 11 luni, ceea ce a stârnit indignarea palestinienilor, a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a oficialilor din domeniul ajutorului umanitar cu privire la micşorarea zonelor umanitare şi la absenţa zonelor sigure.

Armata israeliană a declarat că a ordonat evacuarea în zonele în care Hamas şi alţi militanţi au organizat atacuri, inclusiv tiruri de rachete în Israel.

Aripile armate ale Hamas şi ale Jihadului Islamic au declarat că luptătorii au fost angajaţi în confruntări cu forţele israeliene în diferite zone de pe teritoriu, trăgând cu rachete antitanc şi mortiere.

Peste 40.500 de palestinieni au fost ucişi în război, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Enclava aglomerată a fost devastată. Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori au fost strămutaţi de mai multe ori şi se confruntă cu penurii acute de alimente şi medicamente, potrivit agenţiilor umanitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor