Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a aproape 100 de jurnalişti, avocaţi şi oameni de afaceri americani

Vladimir Putin (Natalia Kolesnikova/Pool/AFP via Getty Images*)
Redacţia
29.08.2024

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că interzice intrarea în Rusia a 92 de cetăţeni americani, inclusiv jurnalişti, avocaţi şi şefi ai unor firme militar-industriale cheie, din cauza a ceea ce a descris ca fiind poziţia rusofobă a Washingtonului.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile Moscovei cu Statele Unite de la apogeul Războiului Rece. Marţi, Rusia a declarat că Occidentul se joacă cu focul luând în considerare posibilitatea de a permite Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale, potrivit Reuters.

Lista, publicată pe Telegram de către minister, include 14 angajaţi ai Wall Street Journal, cinci jurnalişti seniori de la New York Times şi patru de la Washington Post.

Wall Street Journal, al cărui jurnalist Evan Gershkovich a fost eliberat luna aceasta în cadrul unui schimb de prizonieri după 16 luni de detenţie în Rusia, a descris interdicţiile ca fiind "ridicole" şi parte a atacurilor asupra presei libere.

Lista ministerului rus include, de asemenea, mai mulţi procurori de stat, angajaţi ai unor firme americane din industria de apărare şi profesori universitari.

Ministerul rus de Externe a precizat că vizează personalul editorial şi reporterii de la "publicaţii liberal-globaliste de top" implicate în producerea şi diseminarea a ceea ce a descris ca fiind "falsuri" despre forţele armate ruse.

De asemenea, ministerul a susţinut că interdicţiile sunt un răspuns la "cursul rusofob" al administraţiei Biden, adăugând că o parte esenţială a acestui curs o reprezintă sancţiunile extinse împotriva politicienilor, oamenilor de afaceri, oamenilor de ştiinţă şi jurnaliştilor ruşi.

"Reamintim actualelor autorităţi americane inevitabilitatea pedepsirii acţiunilor ostile, fie că este vorba de încurajarea directă a (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski şi a acoliţilor săi să comită acte de agresiune şi atacuri teroriste, fie de încercări de a se amesteca în afacerile interne ale Federaţiei Ruse", a declarat ministerul.

Într-o declaraţie, un purtător de cuvânt al Wall Street Journal a spus: "Regimul Putin este consecvent în atacul său total asupra presei libere şi a adevărului. Această listă ridicolă de ţinte nu face excepţie".

Moscova descrie invazia sa din Ucraina ca făcând parte dintr-o luptă mai amplă cu Occidentul, pe care îl acuză că vrea să îngenuncheze Rusia. Kievul şi Occidentul resping această afirmaţie şi acuză Rusia de purtarea unui război ilegal de cucerire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor