Dictatorul venezuelean Maduro îşi schimbă Cabinetul după alegerile contestate şi protestele violente

Nicolas Maduro (Mihail Svetlov/Getty Images)
Redacţia
29.08.2024

Dictatorul venezuelean Nicolas Maduro a făcut, marţi, schimbări majore în Cabinetul său, inclusiv la conducerea ministerelor Petrolului şi Finanţelor şi a companiei petroliere de stat PDVSA, după alegerile contestate pe care atât partidul de guvernământ, cât şi opoziţia susţin că le-au câştigat.

Schimbările, care includ o revenire în Cabinet a liderului partidului de guvernământ Diosdado Cabello şi o schimbare a atribuţiilor vicepreşedintelui Delcy Rodriguez, care va adăuga Ministerul Petrolului la sarcinile sale, au avut loc în timp ce Maduro şi-a mutat retorica de la disputa electorală la schimbările promise, potrivit Reuters.

Dezacordul cu privire la alegerile din 28 iulie a declanşat apeluri internaţionale pentru publicarea numărătorii complete a voturilor, proteste soldate cu morţi şi răniţi şi măsuri ale procurorului ţării de a investiga opoziţia şi de a aresta jurnalişti, chiar dacă opoziţia insistă că o schimbare de guvern este încă posibilă.

Schimbările din Cabinet reprezintă "o reînnoire profundă a guvernului naţional şi alcătuim o nouă echipă care ne va ajuta să facem tranziţia pentru aceasta eră, să deschidem noi căi ... să accelerăm schimbările de care poporul are nevoie", a declarat Maduro în timpul unui eveniment transmis în direct.

Cabello, un aliat apropiat al predecesorului lui Maduro, răposatul Hugo Chavez, va fi noul ministru de Interne, al Justiţiei şi al Păcii, după ce a fost numărul doi în conducerea partidului de guvernământ PSUV şi gazda unei emisiuni săptămânale la televiziunea de stat, în care s-a dezlănţuit împotriva opoziţiei şi a criticilor internaţionali ai Venezuelei.

Vicepreşedintele Delcy Rodriguez va rămâne în funcţia sa, dar va adăuga Ministerul Petrolului la mandatul său, a adăugat Maduro, în timp ce Anabel Pereira o va înlocui pe Rodriguez în funcţia de ministru al Finanţelor.

Rodriguez a construit relaţii strânse cu oamenii de afaceri în calitate de ministru de Finanţe, relaţii care ar putea contribui la susţinerea vânzărilor PDVSA, chiar şi în ciuda sancţiunilor SUA, în timp ce guvernul se confruntă cu o inflaţie ridicată şi cu alte probleme economice.

Hector Obregon este noul preşedinte al PDVSA, înlocuindu-l pe Pedro Tellechea, care va trece la conducerea Ministerului Industriei, a mai transmis Maduro la televiziunea de stat.

Disputa electorală

Yvan Gil şi Vladimir Padrino vor rămâne în funcţiile lor respective de ministru de Externe şi ministru al Apărării, a declarat Maduro.

Obregon este un avocat care a fost adăugat la consiliul executiv al PDVSA anul trecut, ca parte a responsabilităţilor sale guvernamentale, care includ, de asemenea, posturi la Ministerul de Finanţe şi la Banca de Dezvoltare a Venezuelei.

Tellechea, numit atât la PDVSA, cât şi la Ministerul Petrolului în 2023, a promis că se va ocupa de corupţia endemică din cadrul companiei cu probleme financiare, sperând în acelaşi timp să convingă miile de lucrători ai acesteia, o mişcare esenţială pentru a asigura banii atât de necesari pentru ţară.

Protestele de stradă paşnice şi presiunea internaţională au încă potenţialul de a-l destitui pe Maduro, a declarat marţi lidera opoziţiei Maria Corina Machado.

Zeci de angajaţi ai PDVSA, ai Ministerului Petrolului şi ai altor segmente ale sectorului public au fost forţaţi să demisioneze de la alegeri din cauza opiniilor lor politice, au declarat angajaţii şi sindicatele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor