Rusia susţine că a distrus mai multe depozite de arme în Ucraina. Unul ar fi avut muniţie pentru F-16

Avion de vânătoare american F-16 (Wikipedia.org)
Redacţia
29.08.2024

Rusia susţine că a distrus depozite de arme, inclusiv cel puţin unul care conţinea muniţie pentru avioanele occidentale F-16, în zeci de lovituri pe teritoriul Ucrainei, potrivit The Telegraph.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a lansat peste 100 de rachete şi 100 de drone de luptă în atacul care a avut loc luni dimineaţa asupra a jumătate din Ucraina.

"În această dimineaţă, forţele armate ale Federaţiei Ruse au lansat un atac masiv cu arme de precizie aeriene şi maritime cu rază lungă de acţiune, precum şi cu aviaţie operaţională şi tactică şi vehicule aeriene fără pilot împotriva instalaţiilor de infrastructură critică din sectorul energetic care sprijină activitatea complexului militar-industrial al Ucrainei”, a anunţat ministerul.

Într-o aparentă referire la avioanele de luptă F-16 furnizate de Occident, ministerul a afirmat că Rusia a lovit, de asemenea, facilităţi de depozitare a muniţiei pentru avioane transferate Kievului de către ţările occidentale.

"Toate ţintele desemnate au fost lovite, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică şi a transportului - pe calea ferată - de arme şi muniţii către linia de contact”, a mai transmis ministerul rus.

Atacurile au fost lansate în timp ce Ucraina avansează în ofensiva sa transfrontalieră cu mize mari în regiunea rusă Kursk, unde trupele luptă de aproape trei săptămâni.

Denis Şmîhal, prim-ministrul ucrainean, a declarat că 15 regiuni au suferit pagube în urma barajului de rachete şi drone. Cel puţin şapte persoane au fost ucise, iar infrastructura energetică a Ucrainei a fost paralizată.

"A fost unul dintre cele mai mari atacuri combinate. Mai mult de o sută de rachete de diferite tipuri şi aproximativ o sută de drone Shahed”, a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Liderul american Joe Biden a calificat atacul rusesc asupra infrastructurii energetice drept "scandalos" şi a declarat că a "reprioritizat exporturile de apărare antiaeriană ale SUA astfel încât acestea să fie trimise mai întâi Ucrainei".

Biden a declarat că SUA "a trimis Kievului echipamente energetice pentru a repara sistemele şi a consolida rezistenţa reţelei energetice a Ucrainei".

Oficialii locali au raportat că a fost confirmat decesul a cel puţin şapte persoane, inclusiv un bărbat în vârstă de 69 de ani din regiunea Dnipropetrovsk şi un bărbat din regiunea Zaporojie.

Celelalte decese au avut loc în regiunile Harkiv, Jîtomîr şi Volin. Cel puţin alte 13 persoane au fost grav rănite.

Atacul rusesc a vizat instalaţii energetice din întreaga ţară, inclusiv regiunea Odesa din sudul ţării, regiunea Kiev extinsă şi regiunea Lviv din vestul ţării.

"Infrastructura energetică a devenit din nou ţinta teroriştilor ruşi. Din păcate, există pagube într-o serie de regiuni”, a declarat Şmîhal.

Echipele ucrainene de apărare antiaeriană au revendicat unele succese în doborârea rachetelor ruseşti, inclusiv cel puţin una la graniţa dintre regiunile Zakarpattia şi Lviv.

Andrii Iermak, şeful de cabinet al lui Zelenski, a declarat că atacul a arătat că forţele Kievului au nevoie de permisiunea Occidentului pentru a lovi "adânc în teritoriul Rusiei cu arme occidentale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor