Beneficiile ceaiului de păducel

Beneficiile ceaiului de păducel
Beneficiile ceaiului de păducel (Facebook)

Pentru cei care încă nu ştiu, păducelul este o plantă medicinală care conţine concentraţii crescute de antioxidanţi, acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale cu rol esenţial pentru sănătate. Consumat regulat, ceaiul din frunze şi flori de păducel se dovedeşte a fi un remediu naturist puternic în special în tratarea şi prevenirea bolilor cardiace, dar proprietăţile terapeutice nu se limitează la atât.

Păducelul este un arbust spinos, care creşte până la 5 metri înălţime, întâlnit în zona de munte, câmpie şi deal. Florile sunt de culoare albă, iar fructele sunt sferice, mici ca dimensiune, de culoare roşie. În scop fitoterapeutic se utilizează florile, frunzele, fructele şi rareori coaja de pe ramurile tinere.

Înfloreşte în lunile mai sau iunie. Florile se culeg în lunile mai sau aprilie, frunzele se recoltează după perioada de înflorire, iar fructele se recoltează din luna septembrie până în noiembrie.

Planta conţine flavonoizi, acizi triterpenici, acid crategic, acid ursolic, pectine,vitamina C, steroli vegetali, taninuri. Păducelul este tonic cardiac, astringent, antiasmatic, vasodilatator, hipotensiv.

Beneficiile ceaiului de păducel. “Laptele bătrânilor”

În Evul Mediu, chimistul Paracelsus introducea florile şi frunzele de păducel în celebrele elixiruri de tinereţe şi de viaţă lungă. În toate ţările Europei şi ulterior în întrega lume, păducelul a devenit cunoscut ca planta vieţii sau a tinereţii veşnice, având aceleaşi virtuţi ca şi Ginsengul la asiatici.

Specialiştii francezi numesc preparatele din păducel „laptele bătrânilor“, ca o aluzie la florile albe ale plantei şi la proprietăţile tămăduitoare excepţionale constatate la persoanele vârstnice, cu inima şubrezită. De aceea, bătrânii francezi beau zilnic cel puţin un ceai de păducel, convinşi că le prelungeşte viaţa cu minimum 10 ani.

În România s-a păstrat o veche tradiţie, transmisă încă de la daci, care omagiază proprietăţile miraculoase ale păducelului. Se spune că la sărbătorile primăverii din timpul înfloririi plantelor de mai, tinerii care au primit mărţişoare la 1 Martie căutau un păducel mai înalt, de ramurile căruia agăţau mărţişorul cel mai drag „pentru ca în tot anul să fie frumoşi ca florile, norocoşi, feriţi de boli şi de deochi“. Efectul ocrotitor se va păstra până în primăvara următoare, prin firul bicolor al mărţişorului care ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.

Medicina tradiţională de la noi foloseşte preparatele din păducel la peste 50 de afecţiuni maladive, în principal la cele cardiace şi nervoase.

Beneficiile ceaiului de păducel. Tratează şi previne bolile de inimă

Ceaiul de păducel este recomandat în general pentru persoanele care suferă de diverse afecţiuni ale inimii, datorită substanţelor active care au rolul de a stimula şi îmbunătăţi circulaţia sângelui, de a dilata vasele de sânge şi a combate inflamaţiile şi spasmele musculaturii locale. Printre principalele afecţiuni în tratarea cărora păducelul şi-a dovedit eficacitatea se numără:

- insuficienţă cardiacă manifestată prin miocardită, cardiopatie ischemică (dureroasă sau nedureroasă) şi riscul acceselor de angină pectorală (Angor pectoris);

- hipertensiune arterială şi tensiune oscilantă care sunt reglate prin îmbunătăţirea vascularizaţiei, în urma vasodilataţiei arteriale, coronariene şi periferice;

- tulburări de ritm cardiac cu extrasistole, palpitaţii, tahicardie paroxistică, aritmii, spasme vasculare şi bufeuri congestive;

- ateroscleroză coronariană cu blocarea sau reducerea fluxului de sânge oxigenat de la inimă spre creier, tratamentele având rolul de a îmbunătăţi circulaţia la nivelul scoarţei cerebrale şi de a preveni accidentele cerebrale (congestie);

- nevroze cardiace şi stări de excitabilitate cu aritmie perceptibilă.

Un studiu realizat în mai multe spitale din SUA a urmărit 136 de persoane cu insuficienţă cardiacă clasa a II-a (caracterizată prin scăderea forţei de contracţie a inimii şi simptomatologie la efort mediu- respiraţie îngreunată, edeme ale membrelor inferioare) cărora li s-a administrat extract de păducel sau placebo. La sfârşitul celor 8 săptămâni de tratament toţi pacienţii care au primit extract de păducel au înregistrat creşterea forţei de contracţie a inimii precum şi diminuarea simptomatologiei.

Beneficiile ceaiului de păducel. Elimină pietrele de la rinichi

Ceaiul de păducel poate reprezenta o soluţie pentru ajutarea organismului uman în momentul în care este dorită eliminarea pietrelor de la rinichi şi a pietrelor la vezica biliară

Beneficiile ceaiului de păducel. Boli degenerative

Acest tip de ceai este văzut drept o soluţie şi tratarea bolilor degenerative ale inimii şi scleroză coronariană la persoanele în vârstă. O cană pe zi e numai bună pentru cei trecuţi de prima tinereţe şi care au un organism predispus bolilor degenerative ale inimii.

Şi pentru reumatism degenerativ, dureri articulare, se administrează tot ceai de păducel, câte un litru pe zi, în cure de 3-4 săptămâni.

Beneficiile ceaiului de păducel. Întăreşte sistemul imunitar

Ceaiul combinat din flori şi frunze de păducel întăreşte organismul şi îl fereşte de boli infecţioase grave. Alături de o dietă echilibrată şi de mişcare fizică, păducelul devine un puternic întăritor al sistemului imunitar, în special în sezoanele reci ale anului.

Beneficiile ceaiului de păducel. Previne obezitatea şi combate celulita

Consumul unei căni de ceai din fructe şi flori de păducel înainte de fiecare masă ajută digestia, detoxifiază organismul, combate retenţia de apă şi, în final, previne celulita, îngrăşarea şi riscul de obezitate.

Beneficiile ceaiului de păducel. Combate anxietatea şi starea de nervozitate

Păducelul conţine substanţe active cu efect calmant asupra sistemului nervos central, devenind astfel un sedativ natural eficient împotriva anxietăţii. Printre simptomele stresului sau ale nervozităţii asupra organismului se numără şi creşterea tensiunii arteriale sau palpitaţiile, manifestări care pot fi combătute cu succes cu ceai de păducel.

Se beau trei căni pe zi, de regulă, pe stomacul gol, cu 15 minute înaintea meselor principale.

Beneficiile ceaiului de păducel. Ajută la tratarea bolilor sistemului venos

Afecţiunile apărute la nivelul sistemului venos - hemoroizi, varice, flebite, tromboză - pot fi ţinute în frâu cu o cură de ceai de păducel, urmată la indicaţia medicului. La persoane cu varice pronunţate la picioare este indicat să se bea zilnic un litru infuzie din flori de păducel; în care s-a macerat, timp de minim o oră, coajă de la o lămâie, într-o cură de 5 luni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură