Michelle Ren: Jocul unei zâne printre flori
alte articole
A o privi pe Michelle Ren dansând este ca şi cum ai privi jocul unei zâne printre flori. Fiecare mişcare este o odă adusă preciziei şi delicateţei, uşurinţei şi puterii. Ea apare ca fiind complet eliberată în dansul clasic chinezesc şi umple fiecare moment de frumuseţe cu subtilitate şi profunzime.
Talentul domnişoarei Ren a fost oficial înfăţişat occidentului la Competiţia Internaţională de Dans Clasic Chinezesc organizată de televiziunea NTD în anul 2007. Din partea Academiei de Arte Fei Tian, tânăra a interpretat o piesă intitulată “Cântecul lotusului”, care i-a adus premiul întâi la secţiunea campionatului de junioare. Cu ajutorul flexibilităţii sale extraordinare şi al mişcărilor pline de eleganţă, Michelle a avut publicul newyorkez la picioarele sale. În urma câştigării competiţiei, marile personalităţi ale lumii dansului şi-au concentrat atenţia asupra ei, printre care şi echipa Shen Yun Performing Arts din New York, unde Michelle lucrează acum în calitate de lider coregraf şi prim-balerină.
Ren speră că eforturile sale vor transmite pacea, puritatea şi o stare de spirit înălţătoare. Ea antrenează trupuri, inimi şi minţi pentru a realiza exact acest ţel.
În anii săi de turneu alături de Shen Yun, mişcările graţioase şi uimitoarele aptitudini de interpretare ale artistei au stârnit lungi ovaţii în urma spectacolelor. Prin intermediul ei, mulţi oameni au cunoscut farmecul nesfârşit şi bogata moştenire culturală a dansului clasic chinezesc.
Antrenamentele iniţiale
Cu un corp extrem de flexibil, Ren a păşit în lumea gimnasticii ritmice la vârstă de 6 ani, câştigând locul al patrulea la Competiţia Generală de Gimnastică din China câţiva ani mai târziu. La 12 ani, a intrat în lumea dansului chinezesc, realizându-se profesional la scurt timp după aceea şi obţinând titluri în cadrul campionatelor şi competiţiilor naţionale. Însă, în pofida măiestriei sale şi a recunoaşterii publice, Ren nu părea să ajungă a interpreta pe scenă spectacolele clasice la care aspira.
“Deoarece multe lucruri tradiţionale în China continentală au fost distruse după Revoluţia Culturală”, declara Ren pentru revista Taste of Life, “oamenii nu mai sunt interesaţi în cultura clasică; există puţine ocazii de a evolua pe scenă. Eu, de asemenea, am simţit cum devenea din ce în ce mai dificil să îmi îmbunătăţesc abilităţile de a dansa, pentru că nimeni în China nu mai acordă atenţie moştenirii dansului chinezesc veritabil”.
Ren a părut vizibil întristată după comentarea actualei stări de lucruri a lumii artistice din China. Întorcându-se la momentul prezent, chipul ei s-a înseninat.
“Aici, există artişti din întreaga lume” a spus ea, stând lângă una din camerele de antrenament ale Shen Yun, “iar scopul tuturor este acelaşi: de a duce mai departe cele cinci milenii de cultură divină chineză. Noi redăm pe scenă în maniera cea mai autentică valorile tradiţionale ale Chinei.”
O nouă orientare
De abia după descoperirea Academiei de Arte Fei Tian şi a trupei Shen Yun i s-au dezvăluit artistei spectacolele de vis la care aspira.
“Cu ajutorul Shen Yun, nu numai că pot depăşi limitele abilităţilor proprii dansului chinezesc, ci încep să înţeleg cultura tradiţională, ideile sale interne de profunzime şi conotaţiile sale spirituale. Acestea îmi permit să dobândesc o stare mentală paşnică, în care mă pot concentra asupra dezvoltării formei artistice.” Ren a spus că se simte foarte mândră că a putut folosi oportunitatea de a interpreta dansul clasic chinezesc în cele mai faimoase teatre de pe mapamond.
De-a lungul anilor, pe când dansa alături de alţi interpreţi de vârf din Europa, Australia, Asia şi de pretutindeni, Ren s-a maturizat în exprimarea sa artistică, în maniera la care sperase. Graţie unei mai bune înţelegeri a culturii tradiţionale chineze, ea este acum încântată să îi poată exprima adevărata esenţă. Dansul nu cunoaşte graniţe, consideră Michelle Ren; fiecare spectacol este o reflectare a lumii interioare a coregrafului şi dansatorului. Însă, artista nu a gândit dintotdeauna astfel.
“Înainte, eram obsedată de propria mea performanţă, care îmi limita potenţialul. Acum, realizez că, pentru a atinge cel mai înalt nivel în dans, trebuie să uiţi de ego-ul tău. Pe de-o parte, o dansatoare are nevoie să uite de sine şi, pur si simplu, să gândească din perspectiva publicului. Pe de altă parte, ea are nevoie să îşi dedice întreaga energie rolului cerut de fiecare spectacol şi să devină, pur si simplu, acel personaj.”
Întruchiparea emoţiei
În dansul clasic chinezesc, bagajul emoţional intern al unui dansator reprezintă unul din cei trei piloni fundamentali, alături de formă şi de tehnică. Într-una din rarele clipe petrecute alături de, poate, una din cele mai mari dansatoare ale lumii, am ascultat-o pe Michelle Ren descriind cum îşi simte, în interior, propriul bagaj emoţional.
“La fiecare reprezentaţie, m-am dizolvat în tărâmul artistic transmis prin muzică şi am atins un sentiment pur, frumos şi sacru. Prin intermediul clasicelor «piruete, salturi, flexări şi glisări» am ilustrat înfăţişarea, gândirea şi sentimentele personajelor.”
Din dorinţa de a auzi mai mult, am întrebat-o pe artistă despre caracterul ideografic chinezesc “Yun”, regăsit în numele “Shen Yun”, care înseamnă “bagaj spiritual interior”.
Yun nu are doar conotaţia emoţiei redate prin fiecare mişcare de dans” a afirmat Ren, “ci, mai important decât atât, expresia spirituală. Shen Yun manifestă valori tradiţionale chineze precum benevolenţa, corectitudinea, înţelepciunea şi încrederea. Acestea sunt, de asemenea, un tip de Yun, pentru că ele cuprind un spirit nobil, care nu poate fi transmis prin simpla mişcare”.
Transmiţând mai departe tradiţia
În calitate de profesor de dans, Michelle Ren duce mai departe tot ceea ce este necesar pentru ca dansatorii mai tineri să devină elita zilei de mâine.
Unii dintre ei fac parte deja din această elită, ocupând rolurile principale în corpul de dansatori al Shen Yun şi primind aprecieri superlative. Când am întrebat despre ei, latura de profesor experimentat a domnişoarei Ren a ieşit la iveală: “Fiecare dansator îşi are propriile puncte forte. Cineva cu mai multă experienţă nu deţine, în mod necesar, un avantaj asupra celorlalţi. Încă mai are nevoie să se îmbunătăţească şi să se dezvolte în mod constant.”
Pe cât de dificil pare a îndruma sute de tineri pe calea către excelenţă, cel mai provocator rol al domnişoarei Ren ar putea fi cel de regizor şi coregraf. An de an, Shen Yun lansează câte un repertoriu complet nou de piese, iar majoritatea sunt piese de dans, Ren adeseori atrăgând toate privirile asupra sa în momentele-cheie din an.
În afara talentului şi experienţei, Ren mai are un lucru pe care îl pune în slujba coregrafiei sale: cele cinci milenii de povestiri, mituri şi legende pline de culoare, acumulate în cultura chineză – un izvor inepuizabil de resurse. Din moment ce “vocabularul” dansului clasic chinezesc este atât de bogat, el se poate modela cu mare claritate pentru a portretiza personaje complexe în scene pline de viaţă.
Dansul cel mai drag inimii este “Trezirea”, o poveste despre persecuţia asupra Falun Gong în China. În această piesă, oamenii care sunt martorii persecuţiei îndurate de un practicant nevinovat îşi urmează conştiinţa şi li se opun poliţiştilor care săvârşesc fărădelegea. Ren aude publicul ovaţionând în momentul în care poliţiştii corupţi sunt alungaţi de sufletele pline de curaj, iar pacea prevalează din nou. “Fiecare artist doreşte să împărtăşească publicului ceea ce se află în inima sa” a mai spus Ren.
“Shen Yun transcende cu mult arta şi încearcă, în schimb, să reînvie cinci milenii de cultură divină chineză, precum şi semnificaţia vieţii, împreună cu ea” a descris artista. “Având asemenea inspiraţii, artiştii Shen Yun au o stare de spirit complet diferită”.
Acest articol a fost publicat iniţial în revista “Taste of Life: tasteoflifemag.com