Beneficiile ceaiului de merişor

Beneficiile ceaiului de merişor
Beneficiile ceaiului de merişor (Facebook)

Merişoarele, ca şi multe alte fructe, sunt un dar al naturii. În afară de gustul lor delicios, sunt foarte bune pentru organismul uman.

În scopuri medicinale, se folosesc şi frunzele, care se recoltează în lunile septembrie şi octombrie, perioadă în care conţinutul în substanţe active este maxim. Merişorul conţine următoarele principii active: arbutozidă, metilarbutozidă, arbutină, fraxină, flavonoide, antocianidine şi taninuri.

Principala sa acţiune terapeutică, aceea de antiseptic urinar, se datorează hidrochinonei, care se elimină rapid prin urină, pe care o poate colora în verde. Încă o acţiune deosebit de folositoare a merişorului este cea antimicrobiană asupra bacteriilor Porphyromonas gingivalis şi Prevotella intermedia, implicate în dezvoltarea infecţiilor gingivale, contribuind la igienizarea cavităţii bucale.

Beneficiile ceaiului de merişor. Combate infecţiile urinare

Ceaiul de merişor, cunoscut şi sub denumirea de „doctorul rinichilor”, posedă calităţi terapeutice în tratarea afecţiunilor renale. De asemenea, ceaiul de merişor este un medicament puternic pentru tratarea infecţiilor urinare.

Este recomandat să consumaţi două căni de ceai pe zi, timp de două săptămâni. Efectele vor fi cu atât mai puternice cu cât ceaiul se consumă în paralel cu un tratament medicamentos recomandat de medic.

Se utilizează ca adjuvant în: infecţii ale tractului urinar (cistite, uretrite, pielonefrite), inflamaţii urogenitale, leucoree.

Beneficiile ceaiului de merişor. Scade nivelul riscului cardiac

Printre beneficiile ceaiului de merişor se află scăderea nivelului de risc cardiac. Merişoarele, fructele arbustului de merişor, conţin foarte mulţi antioxidanţi, care sporesc nivelul de HDL (colesterol bun, n.r.). Mai mult, tot datorită antioxidanţilor pe care îi conţine, ceaiul de merişor este cunoscut şi pentru faptul că luptă cu radicalii liberi, cei responsabili pentru dezvoltarea bolilor degenerative, precum cancerul. Aceeaşi cantitate de ceai, trei căni pe zi, este recomandată şi în acest caz.

Beneficiile ceaiului de merişor. Alte acţiuni

Pe lângă că are proprietăţi antiseptic şi antioxidante, ceaiul de merişor este şi antiinflamator, diuretic, diaforetic (produce transpiraţie), astringent, expectorant, antitusiv, antioxidant şi dezinfectant al cavităţii bucale.

Este folosit ca adjuvant în reumatism, gută, artrită, osteoporoză, artroză la vârstă înaintată. Este un remediu natural şi în caz de diaree sau constipaţie, colită, colibaciloză, cistită. Ajută şi la tratarea infecţiilor respiratorii (tuse, bronşită, traheobronşită).

În egală măsură, merişorul s-a dovedit un tratament extraordinar împotriva Helicobacter Pylori, bacterie responsabilă în proporţie de 40% de cazurile de gastrită şi de ulcer, dar şi de afecţiuni mai grave, cum ar fi anumite forme de cancer, mai ales ale stomacului şi ale esofagului.

Beneficiile ceaiului de merişor. Precauţii

În caz de sarcină, tratamentul intern cu merişor se va face cu prudenţă, doar la recomandarea şi sub supravegherea medicului.

Merişoarele au o aciditate foarte mare ce poate deranja stomacul, iar consumul lui în exces sau în cazul unui intestin sau stomac sensibil poate provoca diaree sau reflux gastro-esofagian.

Este contraindicat în: insuficienţă renală, sarcină, alăptare, la copii mici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură