Tratamente naturiste pentru durerile de cap

Tratamente naturiste pentru durerile de cap (Facebook)
A. D.
14.07.2015

Durerile de cap sau migrenele apar frecvent, din cauze variate, de la proasta circulaţie a sângelui, până la inflamaţii. Intensitatea, durata şi localizarea lor este diferită în funcţie de cauza care le-a produs, ele putând să reprezinte şi un mic semnal de alarmă al unei simple oboseli.

Printre cauzele majore ale apariţiei durerilor de cap se remarcă: stresul (agitaţie, conflicte, epuizare, emoţii reprimate, etc); abuzul de alcool şi tutun; răceala şi gripa care provoacă de obicei dureri puternice; oboseala oculară sau alte tulburări de vedere; hipertensiunea; intoxicaţiile; alergiile; intoleranţe la medicamente sau intoleranţe alimentare; zgomotul excesiv, variaţiile presiunii atmosferice sau aerul prea uscat; insolaţiile.

Durerile de cap nocturne sunt caracteristice tumorilor cerebrale. De fapt, durerile de cap violente sau permanente pot fi semnul unei boli grave şi în acest caz este bine să consultaţi un medic.

Chiar dacă mulţi le preferă pentru că îşi fac efectul imediat, pastilele contra durerii nu trebuie folosite în exces. Mult mai benefice sunt leacurile oferite de natură, iar efectele secundare sunt minime.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Apa – puterea hidratării

Ştiaţi că peste 70% din durerile de cap obişnuite la o persoană fără o boală evidentă se datorează deshidratării? Astfel scade presiunea în arterele cerebrale şi apare durerea de cap ca reflex. Foarte multe peroane care lucrează la birou sau au viaţă sedentară şi “uită” să consume cei doi litri de apă pe zi se plâng de dureri de cap.

Se recomandă ca cel puţin două treimi din lichidele consumate zilnic să fie reprezentate de apă, apoi restul ceaiuri, cafea, lapte sau sucuri naturale de fructe/legume.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Mierea şi ienupăr

Pentru durerile determinate de spasme musculare, produse de stres, conflicte psihice sau poziţii inadecvate ale capului, se pot folosi comprese cu miere şi ulei de ienupăr. Acestea calmează şi relaxează întregul organism. Este indicat şi să consumaţi şi un ceai îndulcit cu miere.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Uleiul de lavandă

În afară de faptul că are un miros plăcut, uleiul de lavandă poate fi un remediu eficient pentru durerea de cap. Puneţi între două şi patru picături de ulei într-un ibric cu apă fiartă şi faceţi inhalaţii cu vaporii obţinuţi. Un alt mod de utilizare a uleiului este să vă masaţi fruntea cu el.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Uleiul de mentă

Un alt ulei, cel de mentă, are proprietăţi de dilatare şi de contractare a vaselor sanguine şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui în corp. Întrucât durerile de cap sunt de multe ori cauzate de proasta circulaţie a sângelui, uleiul de mentă vă poate ajuta. În plus, menta desfundă sinusurile, astfel încât oxigenarea organismului se îmbunătăţeşte.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Salcia

Scoarţa de salcie acţionează ca un analgezic datorită conţinutului său bogat în salicină, substanţa activă din aspirină. De fapt, aspirina a fost preparată iniţial din extract de coajă de salcie. Pentru a calma durerile intense, apăsătoare de cap e indicat să beţi două-trei căni cu decoct de scoarţă de salcie într-o zi. Decoctul se prepară dintr-o lingură de scoarţă măcinată la 250 ml apă şi se fierbe timp de zece minute.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Oţet de mere

Preparaţi un amestec din 100 g de ventrilică şi 500 ml oţet de mere. Se recoltează vârfurile înflorite ale plantei, se mărunţesc, se pun într-un recipient potrivit împreună cu oţetul, se lasă la macerat timp de 14 zile, amestecându-se de 2 ori pe zi, se filtrează.

Se pun pe frunte comprese îmbibate cu acest oţet, de 3-4 ori pe zi, şi se lasă 7-10 minute.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Cataplasme cu cartofi

Se iau 3 cartofi de dimensiuni potrivite, se spală sub jet de apă şi se rad cu tot cu coajă, aplicându-se pe o bucată de pânză îngustă. Aceasta se aşează pe zona dureroasă: frunte, creştetul capului, tâmple, ceafă. Se lasă 20 de minute după care se înlătură.

Se pot face aplicaţii de 3-4 ori pe zi la interval de minimum 30 de minute.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Tinctură de roiniţă

Se găseşte la plafar şi se administrează câte 1 linguriţă de tinctură diluată într-un pahar de apă, în doză unică, atunci când este nevoie.

Roiniţa este un excelent calmant nervos, fiind recomandată contra durerilor de cap, care apar pe fond de stres şi de suprasolicitare, contra insomniei, contra tulburărilor digestive care apar pe fond nervos.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Tinctura de pelin

Pentru migrenele care au la bază o disfuncţie a mecanismului biliar se recomandă tinctura de pelin, din care se iau câte 50 de picături de 4 ori pe zi. Pelinul ajută la normalizarea circulaţiei cerebrale, combate voma, înlătură tulburările digestive şi în special biliare, care adesea sunt asociate şi stau la baza migrenelor. Tinctura se va folosi doar timp de 10 zile, apoi se face pauză o săptămână, iar apoi se poate relua.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Mărarul

Mărarul relaxează sistemul nervos, fiind eficient mai ales în cazul durerilor declanşate de oboseală şi stres.

Tocaţi un pic de mărar, cam cât să umpleţi o linguriţă, pe care îl puneţi în 200 ml de lapte şi fierbeţi timp de zece minute. Amestecul se bea cald. De ajutor sunt şi tulpinile plantei, mestecate în stare crudă.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Valeriana

Este cunoscută pentru calităţile ei calmante. În tratamentul durerilor de cap, este indicată tinctura, preparată din patru linguri cu pulbere din rădăcină de valeriană, macerată timp de zece zile în 100 g de alcool de 70 de grade. Se iau 15 picături, de trei ori pe zi.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Cataplasme cu plante

Flori de muşeţel, frunze de urzică şi patlagină proaspete, se zdrobesc, se aşează în strat subţire pe o bucată de pânză, amestecând plantele. Cataplasma se aplică pe zonele dureroase ale capului. Se menţine 20 de minute. Se pot aplica de 4-5 ori pe zi la interval de 30 minute.

Tratamente naturiste pentru durerile de cap. Ceaiuri de plante cu efect calmant şi analgezic

Infuzia de ciuboţica cucului are efecte deosebite în durerile de cap pe baza nervoasă şi în migrene.

Se foloseşte o linguriţă de plantă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Infuzia de roiniţă se prepară prin a pune o priză de roiniţă (cât se ia între primele trei degete de la mână) la o cană de apă clocotită şi se lasă să stea 10 minute. Se bea rece cu înghiţituri mici, 2-3 căni pe zi. Tratamentul durează minimum 3 săptămâni. Acest ceai este cel mai bun în caz de migrene.

Infuzie de coada şoricelului - o linguriţă plantă la o cană cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Acest ceai are efecte deosebite în durerile de cap puternice de parcă vrea craniul să pocnească sau în congestie cerebrală.

Infuzie de pelin, preparată printr-o priză mică de pelin care se lasă să stea 3 secunde într-o ceaşcă cu apă fierbinte, este benefică pentru durerile de cap deasupra ochilor şi la nivelul frunţii. Ceaiul se bea cu înghiţituri mici de-a lungul zilei, nu tot o dată. Se bea timp de 3 săptămâni o ceaşcă rece de pelin zilnic. Nu se depăşesc 3 săptămâni.

În foarte multe cazuri, durerile de cap, stările de greaţă, vertij etc. apar din cauza insuficientei oxigenări a organismului datorate vieţii de „sub acoperiş” şi sedentarismului. Puteţi scăpa de această problemă, mergând zilnic în zone cu aer curat şi făcând sporturi care să vă facă să respiraţi mult şi amplu: alergare în pas rapid, mers pe bicicletă, ascensiune montană, grădinărit.

Adoptând un program zilnic de exerciţii fizice (inclusiv puţin alergat) vă veţi bucura de beneficii extraordinare, pe care nici nu vi le puteţi imagina. Evitaţi să staţi prea mult în încăperi neaerisite. Deschideţi geamurile des. învăţaţi să respiraţi corect folosind aşa-zisa respiraţie abdominală. Acest tip de respiraţie aduce beneficii uimitoare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor