Beneficiile ceaiului de zmeură

Beneficiile ceaiului de zmeură
Beneficiile ceaiului de zmeură (Facebook)

Zmeura este un fruct foarte sănătos, o sursă de vitamina C, magneziu, calciu şi flavonoide, dar pentru că nu este disponibil pe toată perioada anului în varianta proaspătă, o variantă înlocuitoare foarte bună o reprezintă ceaiurile.

Zmeura conţine niveluri ridicate de vitamine şi minerale, inclusiv vitaminele C, B, acid folic, magneziu, cupru şi fier, importante nu numai pentru a menţine funcţiile normale ale corpului. Zmeura se pare că mai are şi un efect tonifiant asupra sistemului reproducător feminin, ajutându-l să funcţioneze normal. De asemenea, fructul conţine şi substanţa cianidin ce inhibă dezvoltarea obezităţii şi diabetului, scăzând riscul infertilităţii cauzate de simptomele diabetului şi obezităţii.

Ceaiurile de zmeură păstrează o mare parte din proprietăţile fructelor proaspete şi le transportă cu succes în organism, aducând în proporţie de 80% aceleaşi beneficii ca şi zmeura proaspătă. Desigur, acest lucru se întâmplă în condiţiile în care ceaiul este din extract natural de zmeură, fără colorant, conservanţi sau arome sintetice de zmeură.

Beneficiile ceaiului de zmeură. Întăreşte sistemul imunitar

Datorită cantităţii de vitamina C, un antioxidant puternic, ceaiul de zmeură întăreşte sistemul imunitar şi îl face rezistent împotriva bolilor şi mai ales a virozelor de sezon.

De asemenea, ceaiul de zmeură stimulează vindecarea celulelor afectate de radicalii liberi şi previne bolile degenerative.

Beneficiile ceaiului de zmeură. În afecţiuni pulmonare, sensibilitate la răceli, răguşeală

Ceaiul de zmeură îndulcit cu miere, este un remediu salvator pentru persoanele care îşi solicită foarte mult coardele vocale (profesorii, cântăreţii, conferenţiarii etc.).

La copiii cu sensibilitate la bronşită, cu amigdalite recidivante, o cură la munte, în care se consumă zilnic zmeură, are efecte benefice uimitoare, dar la fel de bine poate consuma şi ceaiul preparat din acest fruct minune.

Cercetătorii au demonstrat că substanţe derivate din unele principii regăsite în zmeură facilitează eliberarea rapidă a toxinelor virale, gripale, pe cale urinară şi prin transpiraţie.

Beneficiile ceaiului de zmeură. Reduce aciditatea stomacului

Dacă aveţi probleme cu arsuri sau reflux gastric, puteţi preveni aceste două probleme prin consumul de ceai de zmeură. Acesta va reduce considerabil arsurile şi va ameliora simptomele neplăcute ale constipaţiei. După fiecare masă, consumaţi o cană cu ceai de zmeură neîndulcit.

Beneficiile ceaiului de zmeură. Tonifică musculatura uterină

Consumate sub formă de ceai, frunzele de zmeură roşie sunt unul dintre cele mai sigure tonice pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate dar şi pentru cele care sunt deja însărcinate. Ceaiul tonifică uterul (prin substanţa alkaloid fragrine), îmbunătăţeşte contracţiile şi ajută în tratamentul constipaţiei.

Ceaiul de frunze de zmeură este şi un bun stimulat al fertilităţii pentru că ajută ca oul fertilizat să se prindă de peretele uterin şi să rămână acolo.

Timp de mai multe secole femeile care aveau un risc crescut de a pierde sarcina consumau ceaiul de frunze de zmeură pentru a preveni complicaţiile. Ceaiul de frunze de zmeură roşie relaxează uterul şi poate micşora riscul de avort spontan.

Beneficiile ceaiului de zmeură. Împotriva durerilor menstruale

Ciclul menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă poate fi ameliorat cu ceai din fructe şi frunze de zmeură, care face adevărate minuni. Consumând 3-4 căni de ceai de zmeură zilnic timp de două luni, tulburările grave de ciclu menstrual vor fi stabilizate.

Beneficiile ceaiului de zmeură. Efect anti-îmbătrânire

Cosmeticienii elveţieni au descoperit că fructele şi frunzele de zmeură pot opri procesul de îmbătrânire a pielii. Atât fructele, cât şi ceaiul din mlădiţe diminuează ridurile.

Ca o cură antirid se poate folosi un ceai din frunze şi fructe uscate de zmeură. Consumând zilnic câte jumătate de litru de ceai timp de 3-4 luni efectele nu se vor lăsa aşteptate.

Femeile care au porii dilataţi pot găsi soluţia în pulpa de zmeură. Masca aplicată pe faţă în zonele cu puncte negre ajută la eliminarea celulelor moarte, astfel tenul căpătând o strălucire aparte.

Beneficiile ceaiului de zmeură. Adjuvant în cistită, pielonefrită, prostatită

Cura cu ceai de zmeură catalizează vindecarea acestor boli, având rol de adjuvant atât pentru tratamentul alopat, prin administrarea de antibiotice, cât şi pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie.

Zmeura stimulează diureza, măreşte capacitatea naturală de apărare a organismului în faţa infecţiilor bacteriene. De asemenea, acest fruct conţine substanţe cu efect antiinflamator şi calmant, reducând senzaţiile de usturime şi de jenă la nivelul aparatului reno-urinar.

Beneficiile ceaiului de zmeură. Are efect calmant

Ceaiul de zmeură poate calma durerile de gât şi ulceraţiile de la nivelul gurii. Mai mult decât atât, pielea iritată sau arsă de soare poate fi calmată cu ajutorul unor comprese cu ceai din frunze de zmeură.

Beneficiile ceaiului de zmeură. Reţeta de preparare a ceaiului de zmeură în casă

Se culeg vârfurile tufelor de zmeură (fructe cu câteva frunzuliţe) şi se pun în locuri foarte bine ventilate şi aerisite. După uscare, se mărunţesc şi se folosesc la obţinerea acestui ceai aromat şi cu proprietăţi vindecătoare excepţionale.

Pentru prepararea ceaiului se folosesc 1-2 linguriţe de plantă mărunţită, care se pun într-o cană de apă clocotită şi se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească şi se filtrează.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.