Tratamente naturiste cu cătină
alte articole
Cătina este cunoscută ca unul din fructele cele mai echilibrate ale naturii. Acest „Fruct Sfânt din Himalaya” a fost preţuită de către tibetani nativ de secole pentru calităţile sale nutritive incredibile. Face parte din aceeaşi familie de fructe cu strugurii, mure, coacăze, afine, roşii, căpşuni, fragi, zmeură, denumite în engleză colectiv Berry. Cătina este supranumită „Wonder Berry”- wonder – minuni.
Cătina este unul dintre remediile naturale uşor accesibile şi foarte populare în întreaga lume. Nativă din China, Rusia şi Mongolia, cătina este răspândită din abundenţă şi la noi în România. Cătina sau Cătina albă ori cenuşie, cum se mai numeşte, se poate remarca începând de la sfârşitul verii până toamna târziu, pe povârnişurile Văii Prahovei, Teleajen, Vrancea, Trotuş, dealurile judeţului Buzău şi chiar în Deltă, prin ciorchinii portocalii ai acestui arbust ţepos cu fructe mici şi globuloase.
Tratamente naturiste cu cătină. Ce conţin fructele de cătină?
Cătina este cunoscută pentru conţinutul său mare de antioxidanţi. Fructele de cătină conţin 85% apă, vitamina C, E, F, D, provitamina A care sub formă de carotenoide este dizolvată într-un ulei gras nesaturat, izoramnezol, vitaminele B1, B2, acid folic, fitosteroli, inozitol, acid pantotenic, palmitic, evucic, succinic, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu, uleiuri complexe etc.
Fructele de cătină conţin de10 ori mai multă vitamina C decât citricele şi de două ori mai multă decât fructele de măceş.
Tratamente naturiste cu cătină. Combat avitaminozele
Datorită nutrienţilor pe care-i conţine, cătina combate avitaminozele fiind un excelent detoxifiant. În acest caz, se recomandă infuzia care se prepară din două linguri de fructe zdrobite şi din 500 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit timp de 30 de minute, iar infuzia se bea pe parcursul zilei. Tratamentul durează cel puţin 20 de zile, în funcţie de recomandarea terapeutului.
Tratamente naturiste cu cătină. Ajută în afecţiunile inimii
Cătina este un trofic vascular şi nervos şi are, de asemenea, un rol extrem de important şi activ de protector coronarian. Sucul de cătină conţine un ulei care, administrat cardiacilor, diminuează sau elimină tahicardia şi stările de nelinişte.
Puneţi o linguriţă cu fructe mărunţite în 250 ml apă clocotită, lăsaţi acoperit 15 minute, după care strecuraţi. Se beau trei căni pe zi.
Uleiul de cătină are şi el efecte majore asupra sistemului cardiovascular prin cantitatea importantă de “colesterol bun” şi de acizi graşi omega.
Astfel, uleiul de cătină previne apariţia hipertensiunii arteriale şi a aterosclerozei, scade colesterolul rău din sânge şi previne bolile de inimă.
Tratamente naturiste cu cătină. Întăresc imunitatea
Persoanelor anemice şi celor care suferă de afecţiuni hepatice li se recomandă siropul de cătină, un tonic dovedit pentru sistemul imunitar, mai ales în sezonul rece.
Siropul se prepară din 500 g de fructe şi din 800 g de miere. Boabele spălate bine se pun în borcane de 400 g, iar deasupra se toarnă miere, cât să acopere fructele, mestecându-se conţinutul cu o lingură de lemn. Borcanul se păstrează în frigider, iar după zece zile se începe terapia consumând dimineaţa, pe stomacul gol, câte o lingură din acest tonic delicios. Tratamentul trebuie urmat un interval de 30-45 de zile.
Tratamente naturiste cu cătină. Combat celulita
Uleiul de cătină este foarte indicat în masajul anticelulitic deoarece este bogat în grăsimi de bună calitate şi în acizi graşi omega – acele substanţe fără de care grăsimea din depozite nu este mobilizată.
Pentru a urma acest tratament se aplică ulei de cătină în fiecare seară pe zonele corpului afectate de celulită, iar apoi se masează zona afectată cu un aparat anticelulitic.
Femeile care au încercat această soluţie cu cătină spun că efectele sunt deja vizibile în numai câteva săptămâni.
Tratamente naturiste cu cătină. În afecţiuni virale
Fructele consumate ca atare sau sub formă de suc proaspăt sunt indicate în toate bolile de acest tip. Ajută la diminuarea virusurilor, având şi efect antiinflamator.
Pentru bronşită se beau zilnic şase linguri cu sirop de cătină, preparat exclusiv pe cale industrială, pe stomacul gol, diluat în puţină apă.
Tratamente naturiste cu cătină. Au efecte anticancerigene demonstrate
Uleiul de cătină conţine numeroşi antioxidanţi, putând lupta împotriva oricărui tip de cancer. Poate ajuta în prevenţia cancerului de piele aplicat ca loţiune hidratantă.
Substanţele active conţinute în uleiul de cătină inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, cresc imunitatea organismului, reduc efectele secundare cauzate de chimioterapie şi luptă eficient împotriva câtorva diferite forme de cancer, precum cele rectal, gastric şi pulmonar.
Proprietăţile terapeutice ale cătinei de antiinflamator şi de antianemic protejează organismul de efectele secundare ale chimioterapiei, în cazul bolnavilor de cancer care au urmat un astfel de tratament. Acestor bolnavi, specialiştii le recomandă un ceai preparat din două linguri de fructe zdrobite şi din 500 ml de apă clocotită care se infuzează 15 minute. Această cantitate se consumă zilnic, un interval de o lună.
Tratamente naturiste cu cătină. Contra anemiei
Cătina este un tonifiant general pentru organism, aşa că nu trebuie să lipsească din nicio casă. Este benefică mai ales pentru copii, sportivi şi persoane în vârstă.
Iată o reţetă simplă, la îndemâna oricui: puneţi (trei sferturi) într-un borcan fructe proaspete, întregi, şi cu pieliţa tare (nu mai puţin de un kilogram). Peste fructe se toarnă 250-300 de grame de miere încălzită uşor, ca să se lichefieze. Borcanul se închide ermetic şi se sterilizează 10-15 minute la bain-marie. Luaţi din siropul rezultat câte o linguriţă de trei ori pe zi, în cure de minimum două luni.
Tratamente naturiste cu cătină. Proprietăţi antiinflamatoare
Cătina stimulează sistemul imunitar, reduce inflamaţiile, ajută în combaterea infecţiilor şi creşte rezistenţa organismului la agenţii patogeni, ţinând bolile departe.
Uleiul de cătină poate fi utilizat atât ca uz intern petru infecţiile generale, cât şi ca topic local pe zonele inflamate ale pielii. Serotonina din uleiul de cătină are rolul de a proteja împotriva infecţiilor şi de a sprijini organismul în vindecarea plăgilor şi ulceraţiilor greu tratabile şi a arsurilor.
Tratamente naturiste cu cătină. În tratamentele pentru înfrumuseţare
Aplicat cu regularitate la nivelul tenului şi pielii corpului, uleiul de cătină menţine funcţiile celulelor cutanate, le stimulează regenerarea şi asigură menţinerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii prin conţinutul de grăsimi bune şi a acizilor omega. De asemenea uleiul de cătină conţine substanţe active care stimulează refacerea colagenului şi previne depigmentările provocate de îmbătrânire inhibând procesele de degradare a elasticităţii pielii şi apariţia ridurilor.
Antioxidanţii din cătină cum ar fi vitamina E şi betacarotenul combat ridurile, uscăciunea şi alte simptome specifice pielii îmbătrânite sau neglijate. Astfel, uleiul de cătină albă aplicat extern ajută la regenerarea, hidratarea şi tonifierea pielii uscate întâlnite mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză sau a persoanelor care urmează un regim vegetarian şi au un nivel scăzut de acizi graşi în dietă.
Folosit regulat timp de 6 săptămâni ca tratament naturist cu ulei de cătină pentru păr, cătina contribuie la regenerarea părului, curăţă scalpul de impurităţi şi sebum şi hrăneşte firele de păr.
Uleiul de cătină poate fi utilizat ca ingredient în măştile de păr şi poate înlocui cu succes orice alt ulei vegetal pe care îl folosiţi. De asemenea, pentru un plus de forţă, puteţi combina uleiul de cătină cu alte uleiuri esenţiale.
Datorită conţinutului ridicat de vitamine, uleiul de cătină vă poate ajuta să aveţi unghii mai sănătoase şi mai puternice. Scăpaţi uşor de unghiile exfoliate, pătate şi cu „denivelări” masând unghiile şi cuticulele cu ulei de cătină în fiecare seară sau o dată la 2 seri. După numai două săptămâni de utilizare a uleiului de cătină veţi observa că unghiile devin netede, întărite şi mai lucioase.
Folosit cu regularitate, în salate sau alte preparate, însă fără a depăşi o lingură pe zi, uleiul de cătină accelerează procesele de ardere a grăsimilor, fiind indicat adesea de nutriţionişti în curele de slăbire.
Tratamente naturiste cu cătină. Mod de preparare a uleiul de cătină
Pentru a prepara uleiul de cătină, aveţi nevoie de un kilogram de fructe, pe care le spălaţi bine cu apă, după care le zdrobiţi cu o lingură de lemn într-un vas emailat sau de sticlă. Strecuraţi sucul obţinut printr-un tifon, după care îl lăsaţi 24 de ore la temperatura camerei, însă fără a acoperi etanş vasul. Pelicula de culoare mai deschisă care se va obţine la suprafaţă este uleiul de cătină.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.