Tratamente naturiste pentru calviţie
alte articole
Căderea excesivă a părului este o problemă cu care se confruntă o mare categorie de oameni. Calviţia afectează mai ales bărbaţii, dar nici femeile nu sunt ferite, iar problema tinde să se accentueze pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Originea sa este adesea ereditară, dar ea poate fi şi dobândită, consecinţă absorbţiei anumitor medicamente (chimioterapie anticanceroasă, de exemplu), unei iradieri cu radiaţii x, stresului, unor afecţiuni, cum ar fi cele de natură endocrină sau cele dermatologice, dar şi folosirea produselor cosmetice neadecvate pot duce la apariţia ei.
La bărbatul în jur de 30 de ani, calviţia începe printr-o pierdere de păr în regiunea tâmplelor, apoi prinde progresiv porţiunea frontală mediană. În continuare, apare o calviţie în regiunea vârfului craniului. Calviţia hipocratică, cea care apare în jurul vârstei de 50 de ani, atinge totalitatea craniului şi nu lasă decât o coroană de păr dedesubtul urechilor şi pe conturul regiunii occipitale de la baza craniului. Evoluţia sa este, în general, rapidă atunci când apare la vârste de 25-30 de ani, mult mai lentă când survine către 50 de ani.
Din păcate dacă vorbim de materialul genetic moştenit, nu poate fi modificat, însă ceilalţi factori care determină pierderea podoabei capilare pot fi, în general, combătuţi printr-un tratament adecvat.
Tratamente naturiste pentru calviţie. Sucul de ceapă
Sucul de ceapă poate să fie aplicat crud sau fiert. Se pasează o jumătate de ceapă cu puţină apă, se lasă soluţia să se răcească, şi apoi ungeţi pielea capului cu mixtura, masaţi intens şi apoi o lăsaţi să acţioneze jumătate de oră. Se clăteşte doar cu apă.
Sucul de ceapă proaspăt se aplică timp de o lună, zi de zi. După clătirea cu apă, mirosul de ceapă dispare.
Tratamente naturiste pentru calviţie. Ulei de ricin
Uleiul de ricin, gălbenuşul de ou şi uleiul de măsline extravirgin sunt un un izvor de sănătate pentru podoaba capilară. Amestecaţi două linguriţe de ulei de ricin şi două de ulei de măsline, apoi adăugaţi gălbenuşul. Aplicaţi din această pastă omogenă câte puţin la rădăcina firului de păr, masând uşor. O lăsaţi să acţioneze 40 de minute, apoi clătiţi.
Masca se utilizează de două-trei ori pe săptămână, timp de trei luni.
Tratamente naturiste pentru calviţie. Tinctura de ardei iute
Ardeiul iute se toacă mărunt, se pune într-un borcan până la un sfert din volumul acestuia, după care se completează cu alcool de 700. Se lasă la macerat 12 zile, după care se filtrează prin tifon şi se pune în sticluţe, închise la culoare. Se fac fricţionări la rădăcina părului, o dată pe zi, cu soluţia obţinută din o linguriţa din această tinctură şi 2-3 linguriţe de apă. Fricţionarea se face vreme de 10 minute, energic, dar cu blândeţe. Secretul tincturii de ardei iute este că favorizează o circulaţie a sângelui extrem de intensă, precum şi o activare a metabolismului local, care va atrage după sine o creştere a părului chiar şi în locurile unde iniţial dispăruse. Dezavantajul tratamentului este că produce o anumită senzaţie de arsură.
Tratamente naturiste pentru calviţie. Usturoiul
Un alt remediu pentru căderea părului este masca din 2-3 căţei de usturoi pisaţi, 3 linguriţe de miere, 1 lingură de ulei de ricin, 3 gălbenuşuri şi 5 linguriţe de ulei de măsline. Aplicaţi această mască pe tot părul şi dormiţi cu ea toată noaptea. Dimineaţa, spălaţi bine părul cu şampon.
Tratamente naturiste pentru calviţie. Năsturelul
Năsturelul sau năsturaşul este o plantă care se foloseşte în stare crudă, verde, împotriva căderii părului. Se realizează un suc din planta întreagă, proaspătă, ce se va folosi pentru fricţionarea pielii capului.
Tratamente naturiste pentru calviţie. Henna
Henna este un balsam natural şi are proprietăţi care întăresc firul, reduc mătreaţa şi căderea părului.
Puteţi prepara o mască din henna, suc de lămâie, iaurt şi ouă pe care să o aplicaţi pe păr seara. A doua zi clătiţi părul cu apă şi cu un şampon special.
Tratamente naturiste pentru calviţie. Infuziile
Infuziile fortifică rădăcina părului şi acţionează asupra scalpului pentru revigorare şi curăţare. Pentru părul gras sunt recomandate infuziile de cătină, de urzică, de frunze de nuc sau mesteacăn. După fierbere, plantele se lasă la infuzat până se răceşte apa, se strecoară şi se aplică pe tot părul, după care se lasă să acţioneze câteva ore. Acest amestec trebuie folosit de câteva ori pe săptămână, un timp mai îndelungat, pentru a observa primele rezultate.
Se poate prepara şi un ceai cu un pumn de urzici, câteva frunze de nuc, câteva frunze de mesteacăn, cu flori de soc şi o tulpină de rostopască. Toate plantele se fierb într-o cantitate de jumătate de litru de apă, timp de un minut, se strecoară şi se lasă la răcit. Cu jumătate din ceai se spală părul (eventual folosind un săpun natural - unul bun este cel de măsline, făcut numai din ulei) şi cu cealaltă se clăteşte.
Tratamente naturiste pentru calviţie. Spirulina
Spirulina este o substanţă care are proprietatea de a repara firul de păr şi de a-i conferi rezistenţă. Pentru realizarea unei măşti de păr cu spirulină este nevoie de zeamă de lămâie, suc natural de morcovi, miere şi un gălbenuş de ou. Ingredientele se amestecă şi deasupra se adaugă praf de spirulină. Cantităţile folosite variază în funcţie de lungimea părului. Totul se amestecă până la omogenizare iar conţinutul se masează pe scalp şi în tot părul. Se lasă să acţioneze timp de 30 de minute după care părul se spală cu apă caldă şi puţin şampon.
Tratamente naturiste pentru calviţie. Bicarbonat
Amestecaţi două linguriţe cu bicarbonat şi două linguriţe cu apă, până se face o pastă. După ce v-aţi udat bine părul turnaţi acest amestec şi masaţi-vă scalpul timp de câteva minute. Clătiţi apoi abundent.
Tratamente naturiste pentru calviţie. Uleiul de cocos
Uleiul de cocos cald este recomandat pentru tratarea acestei probleme dar şi pentru faptul că accelerează creşterea părului. Aplicarea laptelui de nucă de cocos pe scalp timp de cel puţin o jumătate de oră serveşte ca un remediu bun. Uleiul de jojoba, uleiul de migdale şi uleiul de emu sunt benefice pentru stoparea căderii părului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.