Ucraina afirmă că a „şters de pe faţa pământului” un arsenal rusesc cheie de rachete şi artilerie prin lovituri cu rază lungă de acţiune

Explozii masive la un depozit rusesc de rachete, Tver, Toropets (Social media)
Redacţia
19.09.2024

Forţele ucrainene au folosit drone cu rază lungă de acţiune pentru a lovi un depozit cheie de muniţie rusesc, distrugând rachete, bombe şi artilerie, potrivit Business Insider.

O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei a declarat miercuri pentru Business Insider că atacul a vizat un depozit mare din oraşul Toropets, în regiunea Tver din vestul Rusiei. Sursa a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre operaţiunile sensibile.

Sursa a declarat că depozitul aparţinea departamentului principal de rachete şi artilerie al Ministerului rus al Apărării, adăugând că Moscova a depozitat la faţa locului rachete balistice Iskander şi Tocika, muniţie de artilerie şi bombe.

Atacul a părut să declanşeze explozii extrem de puternice, incendiind zona înconjurătoare, şi a forţat populaţia locală să se evacueze. Depozitul a fost „literalmente şters de pe faţa pământului”, a declarat sursa, potrivit unei traduceri a comentariilor sale.

Imaginile care au circulat pe reţelele de socializare miercuri dimineaţă au arătat o minge de foc masivă şi coloane de fum în Toropets, situat în nordul Ucrainei, lângă graniţa Rusiei cu Bielorusia.

"SBU, împreună cu colegii săi din Forţele de apărare, continuă să reducă metodic potenţialul de rachete al inamicului, cu care distruge oraşele ucrainene", a declarat sursa SBU, adăugând că "acţionăm în continuare pentru a organiza o 'desfăşurare' similară la alte instalaţii militare ruse care lucrează pentru războiul împotriva Ucrainei".

Imaginile prin satelit capturate de Maxar Technologies ale instalaţiei înainte şi după atacul ucrainean au evidenţiat pagube extinse la faţa locului şi au subliniat incendiul care a urmat.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât miercuri zeci de drone ucrainene, deşi nu a precizat unde.

Un fost ofiţer militar ucrainean care se numeşte Tatarigami pe reţelele de socializare a numit atacul Toropets „o realizare foarte semnificativă”.

„Ne confruntăm probabil cu pierderea a mii de tone de materiale explozive, obuze şi rachete”, a scris acesta într-o postare pe X. «În evenimente de această amploare, înlocuirea nu poate fi rapidă».

Atacul marchează cea mai recentă lovitură cu rază lungă de acţiune a Ucrainei care vizează o instalaţie militară importantă din interiorul Rusiei. În ultimele săptămâni au fost atacate şi baze aeriene importante.

Ucrainei îi este interzis să utilizeze arsenalul său de rachete puternice, furnizate de Occident, pentru a lovi în interiorul Rusiei, astfel încât s-a bazat în mare măsură pe dronele de atac de producţie internă pentru a ocoli aceste limitări.

Cu toate acestea, Kievul susţine de mult timp că aceste restricţii îi limitează capacitatea de a lupta împotriva Rusiei la fel de eficient cum ar putea fără ele şi continua să facă presiuni pentru eliminarea lor.

„Singura modalitate de a contracara teroarea [rusă] este cu o soluţie sistemică, iar această soluţie este reprezentată de armele cu rază lungă de acţiune”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs la nivel naţional în weekend.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor